ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Καταδίκη λεκτικής επίθεσης βουλευτή της ΝΔ σε βάρος δημοσιογράφου
07 • 02 • 2024

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) καταδίκασε τη φραστική επίθεση που εξαπέλυσε ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος σε βάρος της δημοσιογράφου Ελένης Καλογεροπούλου κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής πολιτικής εκπομπής. Το περιστατικό καταγράφηκε ως καταγγελία για παραβίαση της ελευθερίας των μίντια από το Media Freedom Rapid Response. 

Στις 7 Φεβρουαρίου 2024 ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος προχώρησε σε λεκτική επίθεση εναντίον της δημοσιογράφου Ελένης Καλογεροπούλου, αποκαλώντας την με τη μειωτική και υποτιμητική λέξη «γιουσουφάκι» και κατηγορώντας την ότι μιλάει «ως πολιτικός στέλεχος» και «όχι ως δημοσιογράφος».

Το MFRR, που κατέγραψε το περιστατικό ως «λεκτική επίθεση», «προσβολή» και «δυσφήμιση», αποτελεί έναν μηχανισμό προάσπισης της ελευθερίας του Τύπου, αποτελούμενο από διεθνούς κύρους οργανώσεις για την προστασία των ΜΜΕ (ARTICLE 19 Europe, EFJ, FPU, ECPMF, IPI και OBCT).

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Με βάση την κατοχύρωση της ελευθερίας του Τύπου από το άρθρο 14 του Συντάγματος, η οποία προστατεύεται σε κάθε Κράτος Δικαίου, οι δημοσιογράφοι έχουν το δικαίωμα να ασκούν ελεύθερα και ανεξάρτητα, χωρίς λογοκρισία και επιρροές, το δημοσιογραφικό τους επάγγελμα και στο πλαίσιο αυτού να θέτουν προς τα πολιτικά και εν γένει δημόσια πρόσωπα τα ερωτήματα που κρίνουν αναγκαία, ώστε τα τελευταία να λογοδοτούν.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο βουλευτής Δημήτρης Μαρκόπουλος, ως δημόσιο πρόσωπο, οφείλει να αποδέχεται ακόμα και τη σφοδρή κριτική εκ μέρους των δημοσιογράφων και των μίντια, απέχοντας από λεκτικές και φραστικές επιθέσεις σε βάρος τους.

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ