ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Καταδίκη των αγωγών του Γρηγόρη Δημητριάδη κατά ΜΜΕ και δημοσιογράφων
07 • 12 • 2023

Διεθνείς και εγχώριες οργανώσεις προάσπισης της ελευθερίας του Τύπου και των ΜΜΕ (Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα – RSF, Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου – IPI, ΕΣΗΕΑ) καταδίκασαν τις αγωγές που κατέθεσε στα τέλη του 2023 ο πρώην Γενικός Γραμματέας και ανιψιός του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης σε βάρος ΜΜΕ και δημοσιογράφων που ερευνούν την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Σύμφωνα με το σκεπτικό των οργανώσεων, οι εν λόγω αγωγές παρουσιάζουν «υπέρογκες και εξοντωτικές αξιώσεις» και φέρουν χαρακτηριστικά των αγωγών SLAPP, των λεγόμενων Στρατηγικών Αγωγών Κατά της Συμμετοχής του Κοινού, σκοπός των οποίων είναι η φίμωση της δημοσιογραφικής έρευνας μέσω της οικονομικής και ηθικής εξουθένωσης των δημοσιογράφων.

Τον Δεκέμβριο του 2023, διεθνείς και εγχώριες οργανώσεις προάσπισης της ελευθερίας του Τύπου και των ΜΜΕ εξέδωσαν ανακοινώσεις, καταδικάζοντας τις νέες αγωγές που άσκησε ο πρώην Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργού και πολιτικά υπεύθυνος για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) Γρηγόρης Δημητριάδης κατά δημοσιογράφων και ΜΜΕ που ερευνούν το σκάνδαλο των υποκλοπών. 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, ο κ. Δημητριάδης κατέθεσε αγωγή κατά της Εφημερίδας των Συντακτών, των δημοσιογράφων του Reporters United Νικόλα Λεοντόπουλου, Θοδωρή Χονδρόγιαννου και Χριστόφορου Κάσδαγλη, του δημοσιογράφου και θύματος των υποκλοπών Θανάση Κουκάκη, του ρεπόρτερ της ΕφΣυν Δημήτρη Τερζή, καθώς και σε βάρος της εταιρείας ΜΜΕ Alter Ego Media (στην οποία ανήκουν το Mega, το Βήμα και τα ΝΕΑ). Οι αγωγές αφορούν ρεπορτάζ για την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Ο κ. Δημητριάδης προχώρησε σε εξώδικα και προς άλλα μέσα ενημέρωσης, όπως κατά της Αυγής

Τις αγωγές και τα εξώδικα του κ. Δημητριάδη ως «απόπειρα εκφοβισμού» καταδίκασαν και οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF). «Ελλάδα: Ο ανιψιός και πρώην επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρης Δημητριάδης υπέβαλε αγωγές κατά της Alter Ego Media και προχώρησε σε απειλές κατά του Reporters United, του Θανάση Κουκάκη και άλλων ελληνικών ΜΜΕ σχετικά με τα δημοσίου συμφέροντος ρεπορτάζ τους για την εμπλοκή του σε μολύνσεις με το λογισμικό υποκλοπών Predator. Οι RSF καταγγέλλουν την απόπειρα εκφοβισμού», ανέφερε η διεθνής οργάνωση για την προάσπιση της ελευθερίας του Τύπου.

Σε ανάλογη τοποθέτηση προχώρησε και το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (International Press Institute – IPI). 

«Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) καταδικάζει σήμερα τις νομικές ενέργειες πολλών εκατομμυρίων ευρώ εκ μέρους του ανιψιού του πρωθυπουργού της χώρας κατά μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφων για τις αποκαλύψεις τους σχετικά με τις συνδέσεις του με το σκάνδαλο λογισμικού υποκλοπών “Predatorgate” και επαναφέρει τις εκκλήσεις του για τη λήψη μέτρων με σκοπό την καταπολέμηση των καταχρηστικών αγωγών κατά του Τύπου στην Ελλάδα», σημείωσε η διεθνής οργάνωση. Η ίδια πρόσθεσε ότι κατά την εκτίμησή της η αγωγή Δημητριάδη σε βάρος της ΕφΣυν και των δημοσιογράφων του Reporters United «φέρει πολλά χαρακτηριστικά» των αγωγών SLAPP, των λεγόμενων Στρατηγικών Αγωγών Κατά της Συμμετοχής του Κοινού, σκοπός των οποίων είναι η φίμωση της δημοσιογραφικής έρευνας μέσω της οικονομικής και ηθικής εξουθένωσης των δημοσιογράφων. 

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Σε ένα Κράτος Δικαίου, όπου προστατεύονται τα ατομικά δικαιώματα και συγκεκριμένα η Ελευθερία του Τύπου, οι δημοσιογράφοι έχουν το δικαίωμα να ασκούν ελεύθερα και ανεξάρτητα, χωρίς λογοκρισία και επιρροές, το δημοσιογραφικό τους επάγγελμα.

Παρά την κατοχύρωση της Ελευθερίας του Τύπου από το άρθρο 14 του Συντάγματος, στην προκειμένη περίπτωση διεθνείς και εγχώριες οργανώσεις (Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα – RSF, Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου – IPI, ΕΣΗΕΑ) καταδικάζουν, ελλείψει και ισχύουσας νομοθεσίας για την καταπολέμηση των SLAPPs, τις αγωγές του πρώην Γενικού Γραμματέα και ανιψιού του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη σε βάρος ΜΜΕ και δημοσιογράφων που ερευνούν την υπόθεση των παρακολουθήσεων, χαρακτηρίζοντας τις εν λόγω νομικές ενέργειες ως «απόπειρα εκφοβισμού» και αποδίδοντας σε αυτές χαρακτηριστικά των SLAPP, των Στρατηγικών Αγωγών Κατά της Συμμετοχής του Κοινού, σκοπός των οποίων είναι η φίμωση της δημοσιογραφικής έρευνας μέσω της οικονομικής και ηθικής εξουθένωσης των δημοσιογράφων.

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ