ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Καταδίκη της σύλληψης τριών δημοσιογράφων και ενός εικονολήπτη
06 • 04 • 2023

Έξι δημοσιογραφικές ενώσεις κατήγγειλαν τη σύλληψη τεσσάρων επαγγελματιών των ΜΜΕ κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής κάλυψης των γεγονότων μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών στη Λάρισα, μιλώντας για «κατάφωρη παραβίαση συνταγματικής υποχρέωσης». Το περιστατικό των συλλήψεων καταγράφηκε ως «παραβίαση της ελευθερίας των μίντια» και από τον μηχανισμό καταγραφής παραβιάσεων της ελευθερίας του Τύπου, ο οποίος λειτουργεί από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την ελευθερία του Τύπου και των ΜΜΕ.

Στις 5 Μαρτίου 2023, τρεις δημοσιογράφοι και ένας εικονολήπτης συνελήφθησαν από τις αστυνομικές Αρχές έξω από τα δικαστήρια της Λάρισας, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής εργασίας και, πιο συγκεκριμένα, κάλυψης των γεγονότων μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών. Οι συλλήψεις έγιναν μετά από απρόκλητη, σύμφωνα με δημοσιογραφικές ενώσεις, προφορική μήνυση δικηγόρου. 

Κατά του μέτρου των εν λόγω συλλήψεων ως παραβίασης της ελευθερίας του Τύπου τάχθηκαν σύσσωμες οι δημοσιογραφικές ενώσεις της χώρας, οι οποίες χαρακτήρισαν τις συλλήψεις ως «κατάφωρη παραβίαση της συνταγματικής υποχρέωσης» για προστασία των επαγγελματιών των ΜΜΕ. 

Το παραπάνω περιστατικό καταγράφηκε ως «παραβίαση της ελευθερίας των μίντια» από τον μηχανισμό καταγραφής παραβιάσεων της ελευθερίας του Τύπου Mapping Media Freedom, ο οποίος λειτουργεί με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ελευθερία του Τύπου και των ΜΜΕ (European Centre for Press & Media Freedom – ECPMF).

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Σε ένα Κράτος Δικαίου, όπου προστατεύονται τα ατομικά δικαιώματα και συγκεκριμένα η Ελευθερία του Τύπου, οι δημοσιογράφοι έχουν το δικαίωμα να ασκούν ελεύθερα και ανεξάρτητα, χωρίς λογοκρισία και επιρροές, το δημοσιογραφικό τους επάγγελμα.

Παρά την κατοχύρωση της Ελευθερίας του Τύπου από το άρθρο 14 του Συντάγματος, στην προκειμένη περίπτωση σημαίνουσες δημοσιογραφικές ενώσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό κατήγγειλαν ως «κατάφωρη παραβίαση της συνταγματικής υποχρέωσης» για προστασία των επαγγελματιών των ΜΜΕ  και ως «παραβίαση της ελευθερίας των μίντια» την απρόκλητη σύλληψη τριών δημοσιογράφων και ενός εικονολήπτη, κατά τη δημοσιογραφική κάλυψη γεγονότων δημοσίου συμφέροντος, για τα οποία το κοινό είχε εύλογο ενδιαφέρον προς ενημέρωση.

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ