Μετά τις αποκαλύψεις του inside story και του Reporters United για την παρακολούθηση του Θανάση Κουκάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε ότι η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) «έχει παρέμβει αυτεπαγγέλτως» για να διερευνήσει το ζήτημα των υποκλοπών σε βάρος του δημοσιογράφου.
Ωστόσο, το ζήτημα που εγείρεται στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι η υπόθεση Κουκάκη αφορά την άρση του απορρήτου τηλεπικοινωνιών και στην Ελλάδα σχετικά αρμόδια (ν. 3115/2003 | ΦΕΚ Α’ 47/27.2.2003, κωδικοποιημένος με τις μεταγενέστερες τροποποιήσεις) είναι η ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), ενώ αρμοδιότητα θα μπορούσε να διεκδικήσει και η ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ). Σε κάθε περίπτωση, η ΕΑΔ δεν έχει καμία σχέση με το θέμα, όπως άλλωστε προκύπτει και από τις αρμοδιότητές της. Η παραβίαση των διατάξεων για τις αρμοδιότητες των δύο αρχών και η έρευνα της αναρμόδιας ΕΑΔ αποτελούν πρόσκομμα στη διαλεύκανση των υποκλοπών σε βάρος του δημοσιογράφου, η οποία τελικά ενδέχεται να οδηγήσει στη συγκάλυψη της υπόθεσης.
Σε σχετικό ρεπορτάζ του Reporters United, o Στέφανος Λουκόπουλος, διευθυντής του Vouliwatch, είπε: «Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι αρμοδιότητες της ΕΑΔ, όπως ορίζονται στον ν. 4622/2019 (σ.σ.: ΦΕΚ Α’ 133/7.8.2019), δεν καλύπτουν σε καμία περίπτωση την ουσία της συγκεκριμένης υπόθεσης, η οποία αφορά μια ξεκάθαρη παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών και της ιδιωτικότητας δημοσιογράφου».
Θα πρέπει να σημειώσουμε πως, παρότι η κυβέρνηση έχρισε την ΕΑΔ ως βασική αρμόδια για τη διερεύνηση της υπόθεσης, η θεσμικά αρμόδια αρχή, η ΑΔΑΕ, μία μέρα μετά τις κυβερνητικές δηλώσεις, αποφάσισε τη διενέργεια ελέγχου στην εταιρεία Cosmote, κατόπιν καταγγελίας του Θανάση Κουκάκη. Πρόκειται για την εταιρεία στην οποία ο δημοσιογράφος διατηρούσε τον τηλεφωνικό αριθμό που παρακολουθούσε η ΕΥΠ από την 1η Ιουνίου έως τις 13 Αυγούστου 2020.
Ακόμη, η γνωστοποίηση της αυτεπάγγελτης έρευνας της ΕΑΔ από την κυβέρνηση ήρθε χωρίς καμία ενημέρωση από την ίδια την Αρχή, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει σε σχετική ανακοίνωση. Από τα παραπάνω προκύπτει ένα βασικό θεσμικό ζήτημα: Πώς ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την «αυτεπάγγελτη» παρέμβαση της ΕΑΔ πριν το ανακοινώσει η ίδια και χωρίς μάλιστα να προκύπτει από πουθενά η αρμοδιότητά της;
Παρότι από την κείμενη νομοθεσία (ν. 3115/2003 και ν. 4622/2019) για τις αρμοδιότητες της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας προκύπτει ότι η ΑΔΑΕ και όχι η ΕΑΔ είναι αρμόδια για υποθέσεις άρσης του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών, στην προκειμένη περίπτωση η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αυτεπάγγελτη παρέμβαση μιας θεσμικά αναρμόδιας αρχής για την υπόθεση της παρακολούθησης του δημοσιογράφου Κουκάκη.
Η παραβίαση των διατάξεων για τις αρμοδιότητες των δύο αρχών αποτελεί πρόσκομμα στη διαλεύκανση των υποκλοπών σε βάρος του δημοσιογράφου.
Αριθμός Λογαριασμού: 1100 0232 0016 560
IBAN: GR56 0140 1100 1100 0232 0016 560
BIC: CRBAGRAA
Το πολιτικό σύστημα της διαπλοκής και της οικονομικής διαφθοράς μάς οδήγησε σε μια βαθιά οικονομική κρίση που διαρκεί μέχρι σήμερα.
Οικονομικά σκάνδαλα, κατασπατάληση δημοσίου χρήματος και προστασία των μεγάλων συμφερόντων είναι η παγιωμένη εικόνα της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια.
Θα είμαστε καταδικασμένοι να ξαναζήσουμε την ίδια αδιέξοδη ιστορία εκτός κι αν και αποφασίσουμε να ελέγχουμε συστηματικά και πιεστικά τους πολιτικούς μας και να αγωνιστούμε όλοι μαζί για διαφάνεια και λογοδοσία.
Πιστεύουμε σε σένα και τη δύναμη του κάθε πολίτη να κάνει τη διαφορά!