ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Θοδωρής Χονδρόγιαννος 07 • 12 • 2022

Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου: Καταδίκη της εντολής σύλληψης του δημοσιογράφου Πέτρου Κουσουλού

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου: Καταδίκη της εντολής σύλληψης του δημοσιογράφου Πέτρου Κουσουλού
07 • 12 • 2022

Η ΕΣΗΕΑ κατήγγειλε την εφαρμογή του αυτόφωρου για τα αδικήματα περί Τύπου με φόντο την εντολή για σύλληψη του δημοσιογράφου Πέτρου Κουσουλού. Η διαδικασία του αυτόφωρου δέχεται σφοδρή κριτική από εγχώριες και διεθνείς οργανώσεις ως πρακτική που στρέφεται κατά της ελευθερίας του Τύπου και της άσκησης του δημοσιογραφικού λειτουργήματος. Για «ανησυχητική παραβίαση της ελευθερίας των μίντια» στην Ελλάδα μιλά το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου.

Στις 31 Αυγούστου 2022, η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) εξέδωσε ανακοίνωση, καταδικάζοντας την εντολή σύλληψης του δημοσιογράφου Πέτρου Κουσουλού στο πλαίσιο του αυτοφώρου, έπειτα από εισαγγελική παραγγελία για παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου σε δημοσίευμα της εφημερίδας «ΜΠΑΜ». 

Στην εντολή σύλληψης σε βάρος του κ. Κουσουλού αναφέρθηκε και το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (International Press Institute – IPI), χαρακτηρίζοντας την εφαρμογή του αυτόφωρου ως στη συγκεκριμένη περίπτωση ως «ανησυχητική παραβίαση της ελευθερίας των μίντια» στην Ελλάδα (1, 2).

Που εντοπίζεται το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Σε ένα Κράτος Δικαίου, όπου προστατεύονται τα ατομικά δικαιώματα και συγκεκριμένα η Ελευθερία του Τύπου, οι δημοσιογράφοι έχουν το δικαίωμα να ασκούν ελεύθερα και ανεξάρτητα, χωρίς λογοκρισία και επιρροές, το δημοσιογραφικό τους επάγγελμα.

 

Παρά την κατοχύρωση της Ελευθερίας του Τύπου από το άρθρο 14 του Συντάγματος, σειρά εγχώριων και διεθνών οργανώσεων (ΕΣΗΕΑ, ΕΟΔ, ΔΟΔ, IPI) καταγγέλλουν εν προκειμένω την εφαρμογή του αυτόφωρου σε βάρος δημοσιογράφου ως μιας διαδικασίας που στρέφεται κατά της ελεύθερης έκφρασης και της δημοσιογραφίας.

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ