ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Θοδωρής Χονδρόγιαννος 27 • 11 • 2020

Αγωγή SLAPP κατά δημοσιογράφου και μέσου ενημέρωσης για ρεπορτάζ σχετικό με την ανακύκλωση συσκευασιών

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Αγωγή SLAPP κατά δημοσιογράφου και μέσου ενημέρωσης για ρεπορτάζ σχετικό με την ανακύκλωση συσκευασιών
27 • 11 • 2020

Τον Ιούλιο του 2020 η Ανταποδοτική Ανακύκλωση κατέθεσε αγωγή κατά δημοσιογράφου και μέσου ενημέρωσης για έρευνα που αποκάλυψε τις προβληματικές επιδόσεις της στην ανακύκλωση συσκευασιών. Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) καταδίκασε τη νομική ενέργεια ως SLAPP, ζητώντας από την Ελλάδα να εισαγάγει επειγόντως νομοθεσία για την προστασία της δημοσιογραφίας από καταχρηστικές νομικές ενέργειες που αποσκοπούν στη φίμωσή της.

Τον Ιούλιο του 2020 η Ανταποδοτική Ανακύκλωση κατέθεσε αγωγή κατά του δημοσιογράφου Θοδωρή Χονδρόγιαννου και του μέσου ενημέρωσης inside story για έρευνα που δημοσιεύτηκε μετά από διαρροή δημόσιων εγγράφων και αφορούσε τις προβληματικές επιδόσεις της εταιρείας στην ανακύκλωση συσκευασιών.

Η Ανταποδοτική διαχειρίζεται τα λεγόμενα Σπιτάκια Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης και αποτελεί ένα από τα δύο βασικά Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) για την ανακύκλωση συσκευασιών, με το έτερο να είναι ο μπλε κάδος, τον οποίο διαχειρίζεται η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ).

Το ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2020 έφερε στο φως δύο έγγραφα του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), του φορέα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή πολιτικής ανακύκλωσης στην Ελλάδα. Αυτά τα έγγραφα στοιχειοθετούν με λεπτομερή στοιχεία πώς η Ανταποδοτική Ανακύκλωση δεν κατάφερε να συμμορφωθεί στις απαιτήσεις του νόμου για αποτελεσματική εναλλακτική διαχείριση ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας.

Μετά τη δημοσίευση η Ανταποδοτική απέστειλε εξώδικο απαιτώντας την απόσυρση της έρευνας. Ο δημοσιογράφος και το μέσο ενημέρωσης προχώρησαν σε δημοσίευση του εξωδίκου και συμπεριέλαβαν στο ρεπορτάζ όλες τις θέσεις και τις απόψεις της εταιρείας. Ωστόσο, αρνήθηκαν να αποσύρουν το κείμενο. Στη συνέχεια η Ανταποδοτική προχώρησε σε αγωγή εναντίον τους, απαιτώντας ως αποζημίωση 80.000 ευρώ συν τους νόμιμους τόκους.

Η εταιρεία έχει κινηθεί δικαστικά και εξωδικαστικά και κατά άλλων μέσων ενημέρωσης, αλλά και υπαλλήλων του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης. Ενδεικτικά, τον Ιανουάριο του 2021 η Ανταποδοτική και ο πληρεξούσιος δικηγόρος της Αλέξης Κούγιας έστειλαν εξώδικο κατά του ίδιου δημοσιογράφου και του Reporters United μετά από ερωτήσεις του μέσου προς την εταιρεία στο πλαίσιο ρεπορτάζ, ενώ η εταιρεία μήνυσε και τον τότε Διευθύνοντα Σύμβουλο Ιωάννη Σιδέρη, την Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Διεύθυνσης Εναλλακτικής Διαχείρισης Αργυρώ Ρεμούνδου, καθώς και τις υπαλλήλους του ΕΟΑΝ Φανή Κοτζιά και Ελένη Κουρούδη για απόπειρα κακουργηματικής απάτης και εγκληματική οργάνωση / συμμορία.

Η τακτική της αποστολής εξωδίκων προς δημοσιογράφους πριν καν τη δημοσίευση των ρεπορτάζ τους θεωρείται διεθνώς (ακόμα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) πως εντάσσεται στις Στρατηγικές Αγωγές κατά της Συμμετοχής του Κοινού, τις λεγόμενες SLAPP, σκοπός των οποίων είναι να φιμώσουν όσους ασκούν κριτική (μέλη της κοινωνίας των πολιτών και οργανισμούς, μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφους) μέσω της ηθικής και οικονομικής εξουθένωσής τους.

Σε εκτενές άρθρο του για υποθέσεις SLAPP εναντίον δημοσιογράφων στην Ελλάδα, το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (International Press Institute – IPI) καταδίκασε τις νομικές ενέργειες της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης και άλλων εταιρειών που έχουν στραφεί κατά δημοσιογράφων. Το IPI υποστήριξε ότι τέτοιου είδους νομικές ενέργειες είναι εργαλεία που αποσκοπούν κυρίως στη φίμωση δημοσιογράφων.

«Όλες αυτές οι υποθέσεις φαίνεται να είναι σαφή παραδείγματα SLAPPs, δηλαδή νομικών υποθέσεων που έχουν ως πρωταρχικό στόχο να εκφοβίσουν τους στόχους τους και να τους κάνουν να σωπάσουν», σχολίασε ο αναπληρωτής διευθυντής του IPI Scott Griffen. «Ανησυχούμε ότι αυτές οι πρόσφατες υποθέσεις αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου ενός πολύ βαθύτερου προβλήματος νομικών απειλών και πιέσεων εναντίον δημοσιογράφων που κάνουν ρεπορτάζ στην Ελλάδα. Καταδικάζουμε έντονα τέτοιου είδους αγωγές και καλούμε την Ελλάδα να εισαγάγει επειγόντως νομοθεσία κατά των SLAPP, ώστε να αποτρέψει τέτοιες υποθέσεις από το να φτάνουν στα δικαστήρια».

Σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 1 του ν. 1178/81, ο ιδιοκτήτης κάθε εντύπου υποχρεώνεται σε πλήρη αποζημίωση για παράνομη περιουσιακή ζημία και σε χρηματική ικανοποίηση της ηθικής βλάβης για δημοσίευμα που υπαίτια έθιξε την τιμή και την υπόληψη κάποιου ατόμου, έστω και αν η κατά το άρθρο 914 του Αστικού Κώδικα υπαιτιότητα ή η κατά το άρθρο 919 του Αστικού Κώδικα πρόθεση ή η κατά το άρθρο 920 του Αστικού Κώδικα γνώση ή υπαίτια άγνοια συντρέχει στο συντάκτη του δημοσιεύματος ή, αν αυτός είναι άγνωστος, στον εκδότη ή τον διευθυντή σύνταξης του μέσου που δημοσίευσε το επίμαχο άρθρο. Ακόμη, σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 5 του ίδιου νόμου, ο αδικηθείς θα πρέπει, προτού ασκήσει αγωγή, να καλέσει με έγγραφη, εξώδικη πρόσκλησή του τον ιδιοκτήτη του εντύπου ή, όταν αυτός είναι άγνωστος, τον εκδότη ή το διευθυντή σύνταξής του, να αποκαταστήσει την προσβολή με την καταχώριση σε αυτό κειμένου που του υποδεικνύει.

Οι παραπάνω διατάξεις επιτρέπουν σε πολιτικά πρόσωπα, ισχυρούς ιδιώτες και μεγάλες επιχειρήσεις να στραφούν δικαστικά κατά μέσων και ενημέρωσης και δημοσιογράφων, απαιτώντας ως αποζημίωση υπέρογκα χρηματικά ποσά που στην πραγματικότητα δεν στοχεύουν στην αποκατάσταση ζημίας ή ικανοποίηση ηθικής βλάβης, αλλά στον εκφοβισμό ρεπόρτερ και ΜΜΕ. Με τις αρχικές του διατάξεις να έχουν ψηφιστεί πριν από 40 χρόνια, ο συγκεκριμένος νόμος δεν περιέχει διατάξεις για την προστασία από τις SLAPP. 

Η μη υιοθέτηση ενός αποτελεσματικού νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπιση των SLAPP ουσιαστικά αφήνει μέσα ενημέρωσης, δημοσιογράφους και οργανώσεις απροστάτευτους απέναντι σε καταχρηστικές νομικές επιθέσεις από ισχυρά πολιτικά πρόσωπα ή μεγάλες πολυεθνικές που διαθέτουν τα οικονομικά μέσα για να ασκούν αγωγές και να διάγουν μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες απέναντι σε οικονομικά ασθενέστερα ΜΜΕ και δημοσιογράφους, με σκοπό να τους κάνουν να σωπάσουν, φαινόμενο που εν τέλει πλήττει κατάφορα την προστατευόμενη από το άρθρο 14 του Συντάγματος Ελευθερία του Τύπου.

Με φόντο τα παραπάνω, το κράτος οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα για την προστασία από καταχρηστικές νομικές επιθέσεις. Την ανάγκη υιοθέτησης τέτοιων μέτρων υποστηρίζουν τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πράγματι, η Κομισιόν έχει αναλάβει πρωτοβουλία που αποσκοπεί στο «να προστατέψει δημοσιογράφους και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» από πρακτικές SLAPP που στρέφονται εναντίον τους με σκοπό «να τους αποτρέψουν από το να ενημερώσουν το κοινό και να κάνουν ρεπορτάζ σε ζητήματα δημοσίου συμφέροντος».

Τον Νοέμβριο του 2021 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα, ζητώντας τη θέσπιση νέων κανόνων εντός της ΕΕ για τον περιορισμό των επαχθών νομικών αγωγών που αποσκοπούν, μέσα από υπερβολικούς και συχνά καταχρηστικούς ισχυρισμούς, στον εκφοβισμό, την επαγγελματική απαξίωση και τη φίμωση των επικριτικών φωνών δημοσιογράφων, οργανώσεων και μελών της κοινωνίας των πολιτών. Ανάμεσα στα μέτρα που πρότεινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι η θέσπιση κανόνων για την πρόωρη απόρριψη των SLAPP από τα δικαστήρια, ώστε οι καταχρηστικές αγωγές να σταματούν γρήγορα βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, με παράλληλη μάλιστα επιβολή προστίμων σε ενάγοντες ιδιώτες και εταιρείες που αποτυγχάνουν να αποδείξουν ότι η προσφυγή τους στη δικαιοσύνη δεν είναι καταχρηστική.

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Σε ένα Κράτος Δικαίου, όπου προστατεύονται τα ατομικά δικαιώματα και συγκεκριμένα η Ελευθερία του Τύπου, οι δημοσιογράφοι έχουν το δικαίωμα να ασκούν ελεύθερα και ανεξάρτητα, χωρίς λογοκρισία και επιρροές, το δημοσιογραφικό τους επάγγελμα.

Παρά την κατοχύρωση της Ελευθερίας του Τύπου από το άρθρο 14 του Συντάγματος, μέλη της κοινωνίας των πολιτών, οργανώσεις και δημοσιογράφοι παραμένουν μέχρι σήμερα απροστάτευτοι από το φαινόμενο της βιομηχανίας αγωγών σε βάρος τους λόγω του αναχρονιστικού νομοθετικού πλαισίου της Ελλάδας.

Αυτό απαιτεί την άμεση υιοθέτηση μέτρων για την προστασία τους από καταχρηστικές νομικές επιθέσεις, αναγκαιότητα που αναγνωρίζουν τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ