ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Θοδωρής Χονδρόγιαννος 06 • 12 • 2024

Αστυνομική βία σε βάρος πυροσβεστών κατά τη διάρκεια κινητοποίησης

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Αστυνομική βία σε βάρος πυροσβεστών κατά τη διάρκεια κινητοποίησης
06 • 12 • 2024

Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2024 δημοσιεύθηκαν καταγγελίες, τεκμήρια και ανακοινώσεις αναφορικά με την άσκηση υπέρμετρης αστυνομικής βίας εκ μέρους δυνάμεων των ΜΑΤ σε βάρος εποχικών πυροσβεστών κατά τη διάρκεια κινητοποίησής τους στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στις 31 Οκτωβρίου 2024. Η συμπεριφορά των αστυνομικών Αρχών θέτει ζήτημα αφενός παραβίασης του νομοθετικού πλαισίου για τη σύννομη λειτουργία των κρατικών Αρχών με σκοπό την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφετέρου παραβίασης της συνταγματικά κατοχυρωμένης ελευθερίας του Τύπου.

Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2024 δημοσιεύθηκαν καταγγελίες, τεκμήρια και ανακοινώσεις αναφορικά με την άσκηση υπέρμετρης αστυνομικής βίας εκ μέρους δυνάμεων των ΜΑΤ σε βάρος εποχικών πυροσβεστών κατά τη διάρκεια κινητοποίησής τους στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στις 31 Οκτωβρίου 2024.

Πιο αναλυτικά, πλείστα δημοσιεύματα στον Τύπο (ενδεικτικά: 1, 2, 3, 4) εισέφεραν οπτικοακουστικό υλικό και τεκμήρια (ενδεικτικά: 1, 2, 3, 4), από τα οποία προκύπτει ότι οι δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων και άσκησαν βία, με συνέπεια τον τραυματισμό δύο πυροσβεστών και την εμφάνιση -λόγω ρίψης χημικών- αναπνευστικών προβλημάτων σε περισσότερους εξ αυτών.

«Εποχικοί πυροσβέστες σήμερα Διαμαρτυρόμενοι στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και κλιματικής κρίσης υπέστησαν ακραία αστυνομική βία. […] Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και του διακοσμητικού υπουργού του κ. Κικίλια έτσι αντιμετωπίζει τους ήρωες της πρώτης γραμμής που διεκδικούν το δικαίωμα τους στην εργασία. Με δακρυγόνα, βία, καταστολή και πυροσβέστες στο νοσοκομείο χτυπημένους από τα ΜΑΤ. […] Είναι ντροπή, άνθρωποι που δίνουν κυριολεκτικά τη ζωή τους σε συνθήκες ακραίας κλιματικής κρίσης να δέχονται βία και εξευτελισμό από τις κρατικές αρχές», επεσήμανε στη δική της παρέμβαση η Νέα Αριστερά. 

Για τα παραπάνω συμβάντα η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛΑΣ) εξέδωσε δύο ανακοινώσεις, υπερασπιζόμενη τη στάση των δυνάμεών της. 

Πιο συγκεκριμένα, στις 31 Οκτωβρίου 2024 ανέφερε: «Σχετικά με σημερινή συγκέντρωση εποχικών πυροσβεστών έξωθεν του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνονται τα ακόλουθα: Κατόπιν ολοκλήρωσης συνάντησης αντιπροσωπείας τους με εκπροσώπους του Υπουργείου, βραδινές ώρες, άτομα παρέμειναν εντός του κτιρίου του Υπουργείου, ενώ τους δόθηκε προθεσμία προκειμένου να εξέλθουν, κατόπιν επικοινωνίας με τον αρμόδιο Εισαγγελέα. Τα άτομα δεν αποχώρησαν από το χώρο, ενώ κατά την παρουσία τους προκάλεσαν φθορές και επιτέθηκαν ρίπτοντας αντικείμενα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα ένας αστυνομικός να τραυματιστεί και να μεταφερθεί σε νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες. Επιπλέον, ύστερα από την απομάκρυνσή τους από το χώρο του Υπουργείου, τα άτομα παραμένουν στον εξωτερικό χώρο, με αποτέλεσμα να παρακωλύεται η δημόσια συγκοινωνία και η κίνηση των πολιτών».

Την 1η Νοεμβρίου η ΕΛΑΣ επανήλθε με νεότερη τοποθέτηση: «Σε συνέχεια της από 31-10-2024 Ανακοίνωσης σχετικά με τη συγκέντρωση εποχικών πυροσβεστών στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι, προκειμένου να υπάρξει αξιολόγηση και πλήρης διερεύνηση περιστατικών που περιλαμβάνονται στο σύνολο του προανακριτικού υλικού (ένορκες καταθέσεις, βιντεοληπτικό και φωτογραφικό υλικό), το οποίο έχει συγκεντρωθεί από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, αυτό θα διαβιβασθεί άμεσα στον αρμόδιο Εισαγγελέα, καθώς και στον Συνήγορο του Πολίτη, στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου ως αρμόδιος ελεγκτικός μηχανισμός».

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Σε ένα κράτος δικαίου η δράση και η λειτουργία των αστυνομικών Αρχών πρέπει να διέπεται από ορισμένες αρχές, όπως μεταξύ άλλων την αρχή της νομιμότητας, την αρχή της αναλογικότητας, την απαγόρευση της καταχρηστικής άσκησης της αστυνομικής εξουσίας, τον σεβασμό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι αρμοδιότητες των αστυνομικών Αρχών και η συμπεριφορά που πρέπει να επιδεικνύουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ρυθμίζονται μεταξύ άλλων από τα Π.Δ. 538/1989, 141/1991 και 254/2004. Παρότι η Αστυνομία έχει τη δυνατότητα να προβεί ακόμα και στην άσκηση βίας προκειμένου να επιβάλλει το νόμο και να προστατέψει τα ανθρώπινα δικαιώματα, αυτό δεν σημαίνει ότι οποιαδήποτε άσκηση προληπτικής ή κατασταλτικής βίας εκ μέρους της είναι νόμιμη.

Αντιθέτως, η αυθαίρετη χρήση της δυνατότητας άσκησης βίας και η καθ’ υπέρβαση των νόμιμων ορίων αστυνομική δράση αποτελούν ένα επικίνδυνο φαινόμενο για μία δημοκρατία. Ακόμη, η δράση των αστυνομικών Αρχών θα πρέπει να εξασφαλίζει και όχι να δυσχεραίνει ή να ματαιώνει την απρόσκοπτη άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, το οποίο κατοχυρώνεται από το άρθρο 11 του Συντάγματος (Άρθρο 11 παρ. 1: «Οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να συνέρχονται ήσυχα και χωρίς όπλα». (Άρθρο 11 παρ. 2: «Μόνο στις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις μπορεί να παρίσταται η αστυνομία.

Οι υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευτούν με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής, γενικά, αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, σε ορισμένη δε περιοχή, αν απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής, όπως νόμος ορίζει»). Λαμβανομένων υπόψη των παραπάνω, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι στην εξεταζόμενη περίπτωση η συμπεριφορά των αστυνομικών Αρχών θέτει ζήτημα παραβίασης των ως άνω νομίμων ορίων της αστυνομικής δράσης και ως εκ τούτου θα πρέπει να διερευνηθεί από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ