ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
The Manifold 08 • 10 • 2022

Αστυνομική βία κατά διαδηλωτών στη πορεία κατά της ακρίβειας

The Manifold
Αστυνομική βία κατά διαδηλωτών στη πορεία κατά της ακρίβειας
08 • 10 • 2022

Άσκηση βίας κατά διαδηλωτών με την χρήση χημικών, γκλοπ και κρότου λάμψης καταγγέλθηκε στην Αθήνα, στις 7 Οκτωβρίου.

Κατά τη διάρκεια πορείας κατά της ακρίβειας και των αυξήσεων στην τιμή του ρεύματος η αστυνομία η οποία περιόριζε τους διαδηλωτές σε δύο λωρίδες κυκλοφορίας αφήνοντας τη μία ανοιχτή, προς το τέλος της οδού Σταδίου επιτέθηκε κάνοντας εκτεταμένη χρήση χημικών, γκλοπ και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Δείτε ενδεικτικά για τα ανωτέρω ζητήματα: Ένταση και δακρυγόνα στην πορεία για την ενέργεια και την ακρίβεια

Η δημοσιογραφική ομάδα “The Manifold” συντάσσει ένα χρονολόγιο καταγγελιών αστυνομικής αυθαιρεσίας που συμπληρώνεται προοδευτικά. Δείτε το εδώ.

Πού είναι το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Το δικαίωμα στη συνάθροιση είναι κατοχυρωμένο τόσο στο Σύνταγμα της Ελλάδας (Άρθρο 11) όσο και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Άρθρο 11). Μολονότι η αστυνομία έχει τη νόμιμη εξουσία να παρίσταται στις δημόσιες συναθροίσεις και να τις διαλύει αν συντρέχουν συγκεκριμένοι νόμιμοι λόγοι, όπως η απειλή της δημόσιας τάξης, τα μέτρα που λαμβάνει πρέπει να είναι αναλογικά προς τα αγαθά που καλείται να προστατεύσει.

Η αδιάκριτη χρήση βίαιων μέσων που απειλούν τη ζωή ή τη σωματική ακεραιότητα πολιτών είναι παράνομη στο κράτος δικαίου. Επιπλέον, η δυνατότητα των αστυνομικών να ασκήσουν βία διέπεται από τις ίδιες εγγυήσεις όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση, όπως αποτυπώνεται μεταξύ άλλων στον Κώδικα Ποινική Δικονομίας (Άρθρο 256) στο ΠΔ 141/1991 (Αρμοδιότητες οργάνων και υπηρεσιακές ενέργειες του προσωπικού του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, άρθρο 120), στο ΠΔ 254/2004 (Κώδικας δεοντολογίας του αστυνομικού) και στην Εγκύκλιο του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. (2005) με θέμα «Οι προσαγωγές ατόµων ως προληπτική και κατασταλτική ενέργεια στην άσκηση της αστυνοµικής αρµοδιότητας».

Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ