ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
The Manifold 19 • 10 • 2022

Αστυνομική βία κατά διαδηλωτών σε φοιτητική πορεία για τον τραυματισμό συμφοιτητή τους στο ΑΠΘ

The Manifold
Αστυνομική βία κατά διαδηλωτών σε φοιτητική πορεία για τον τραυματισμό συμφοιτητή τους στο ΑΠΘ
19 • 10 • 2022

Άσκηση αστυνομικής βίας κατά φοιτητών/τριών, με την χρήση κρότου λάμψης και ανθρωποκυνηγητό μέσα στο ΑΠΘ, καταγγέλθηκε στη Θεσσαλονίκη, στις 18 Οκτωβρίου 2022.

Αστυνομική βία κατήγγειλαν φοιτητές και φοιτήτριες κατά τη διάρκεια κινητοποίησης που πραγματοποιήθηκε στην πρυτανεία του ΑΠΘ. Η διαμαρτυρία ακολούθησε μετά την πτώση ενός φοιτητή από τον τρίτο όροφο της Νομικής Σχολής στο ΑΠΘ εν ώρα μαθήματος, επειδή η αίθουσα στην οποία γινόταν το μάθημα ήταν ασφυκτικά γεμάτη, με αποτέλεσμα δεκάδες φοιτητές να αναγκάζονται να καθίσουν στα παράθυρα. Δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν την εμφάνισή τους κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας. Στη συνέχεια πέταξαν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης κατά όσων διαμαρτύρονταν. Μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες, εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό κατά των φοιτητών μέσα στο campus.

Δείτε ενδεικτικά για τα ανωτέρω ζητήματα: 1, 2

Η δημοσιογραφική ομάδα “The Manifold” συντάσσει ένα χρονολόγιο καταγγελιών αστυνομικής αυθαιρεσίας που συμπληρώνεται προοδευτικά. Δείτε το εδώ.

Πού είναι το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Το δικαίωμα στη συνάθροιση είναι κατοχυρωμένο τόσο στο Σύνταγμα της Ελλάδας (Άρθρο 11) όσο και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Άρθρο 11). Μολονότι η αστυνομία έχει τη νόμιμη εξουσία να παρίσταται στις δημόσιες συναθροίσεις και να τις διαλύει αν συντρέχουν συγκεκριμένοι νόμιμοι λόγοι, όπως η απειλή της δημόσιας τάξης, τα μέτρα που λαμβάνει πρέπει να είναι αναλογικά προς τα αγαθά που καλείται να προστατεύσει.                                                                                                   

Η αδιάκριτη χρήση βίαιων μέσων που απειλούν τη ζωή ή τη σωματική ακεραιότητα πολιτών είναι παράνομη στο κράτος δικαίου. Επιπλέον, η δυνατότητα των αστυνομικών να ασκήσουν βία διέπεται από τις ίδιες εγγυήσεις όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση, όπως αποτυπώνεται μεταξύ άλλων στον Κώδικα Ποινική Δικονομίας (Άρθρο 256) στο ΠΔ 141/1991 (Αρμοδιότητες οργάνων και υπηρεσιακές ενέργειες του προσωπικού του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, άρθρο 120), στο ΠΔ 254/2004 (Κώδικας δεοντολογίας του αστυνομικού) και στην Εγκύκλιο του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. (2005) με θέμα «Οι προσαγωγές ατόµων ως προληπτική και κατασταλτική ενέργεια στην άσκηση της αστυνοµικής αρµοδιότητας».

Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ