ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
The Manifold 16 • 10 • 2022

Αστυνομική βία κατά διαδηλωτών σε διαδήλωση στα Σεπόλια

The Manifold
Αστυνομική βία κατά διαδηλωτών σε διαδήλωση στα Σεπόλια
16 • 10 • 2022

Άσκηση αστυνομικής βίας κατά διαδηλωτών, με απειλές και με την χρήση γκλοπ που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός διαδηλωτή, καταγγέλθηκε στην Αθήνα, στις 15 Οκτωβρίου 2022.

Σύμφωνα με καταγγελίες, μετά το τέλος της πορείας για την υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό, οι αστυνομικοί προκαλούσαν με βρισιές και σεξιστικά σχόλια προς τις γυναίκες της διαδήλωσης, όπως “θα σας γαμ…, θα σας πάμε στο τμήμα της Ομόνοιας να περάσετε καλά”. Στη συνέχεια, επιτέθηκαν σε διαδηλωτές. Με γκλομπ άνοιξαν το κεφάλι ενός νεαρού στέλνοντας τον στο νοσοκομείο, ενώ ακόμα έξι άτομα χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια.

Δείτε ενδεικτικά για τα ανωτέρω ζητήματα: 1, 2.

Η δημοσιογραφική ομάδα “The Manifold” συντάσσει ένα χρονολόγιο καταγγελιών αστυνομικής αυθαιρεσίας που συμπληρώνεται προοδευτικά. Δείτε το εδώ.

Πού είναι το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Το δικαίωμα στη συνάθροιση είναι κατοχυρωμένο τόσο στο Σύνταγμα της Ελλάδας (Άρθρο 11) όσο και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Άρθρο 11). Μολονότι η αστυνομία έχει τη νόμιμη εξουσία να παρίσταται στις δημόσιες συναθροίσεις και να τις διαλύει αν συντρέχουν συγκεκριμένοι νόμιμοι λόγοι, όπως η απειλή της δημόσιας τάξης, τα μέτρα που λαμβάνει πρέπει να είναι αναλογικά προς τα αγαθά που καλείται να προστατεύσει. 

Η αδιάκριτη χρήση βίαιων μέσων που απειλούν τη ζωή ή τη σωματική ακεραιότητα πολιτών είναι παράνομη στο κράτος δικαίου. Επιπλέον, η δυνατότητα των αστυνομικών να ασκήσουν βία διέπεται από τις ίδιες εγγυήσεις όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση, όπως αποτυπώνεται μεταξύ άλλων στον Κώδικα Ποινική Δικονομίας (Άρθρο 256) στο ΠΔ 141/1991 (Αρμοδιότητες οργάνων και υπηρεσιακές ενέργειες του προσωπικού του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, άρθρο 120), στο ΠΔ 254/2004 (Κώδικας δεοντολογίας του αστυνομικού) και στην Εγκύκλιο του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. (2005) με θέμα «Οι προσαγωγές ατόµων ως προληπτική και κατασταλτική ενέργεια στην άσκηση της αστυνοµικής αρµοδιότητας».

Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ