ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
The Manifold 18 • 09 • 2022

Αστυνομική βία κατά διαδηλωτών σε αντικατασταλτική πορεία

The Manifold
Αστυνομική βία κατά διαδηλωτών σε αντικατασταλτική πορεία
18 • 09 • 2022

Άσκηση αστυνομικής βίας κατά διαδηλωτών, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό κάποιων φοιτητών, καταγγέλθηκε στην Αθήνα, στις 17 Σεπτεμβρίου 2022.

Σύμφωνα με καταγγελίες και οπτικοακουστικό υλικό, δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν στην πορεία διαμαρτυρίας κατά της αστυνομικής καταστολής με χημικά και ξυλοκόπησαν διαδηλωτές, ενώ θύματα βίας έπεσαν και φωτορεπόρτερ. Η πορεία διοργανώθηκε με αφορμή την επίθεση των ΜΑΤ με χημικά κατά του κοινού στη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίκου, την προηγούμενη νύχτα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Δείτε ενδεικτικά για τα ανωτέρω ζητήματα: Προπύλαια: Με απόφαση τελευταίας στιγμής η ΓΑΔΑ περιορίζει την αντικατασταλτική πορεία – Χημικά και νέα βία για την αντιμετώπισή της

Η δημοσιογραφική ομάδα “The Manifold” συντάσσει ένα χρονολόγιο καταγγελιών αστυνομικής αυθαιρεσίας που συμπληρώνεται προοδευτικά. Δείτε το εδώ.

Πού είναι το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Το δικαίωμα στη συνάθροιση είναι κατοχυρωμένο τόσο στο Σύνταγμα της Ελλάδας (Άρθρο 11) όσο και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Άρθρο 11). Μολονότι η αστυνομία έχει τη νόμιμη εξουσία να παρίσταται στις δημόσιες συναθροίσεις και να τις διαλύει αν συντρέχουν συγκεκριμένοι νόμιμοι λόγοι, όπως η απειλή της δημόσιας τάξης, τα μέτρα που λαμβάνει πρέπει να είναι αναλογικά προς τα αγαθά που καλείται να προστατεύσει.

Η αδιάκριτη χρήση βίαιων μέσων που απειλούν τη ζωή ή τη σωματική ακεραιότητα πολιτών είναι παράνομη στο κράτος δικαίου. Επιπλέον, η δυνατότητα των αστυνομικών να ασκήσουν βία διέπεται από τις ίδιες εγγυήσεις όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση, όπως αποτυπώνεται μεταξύ άλλων στον Κώδικα Ποινική Δικονομίας (Άρθρο 256) στο ΠΔ 141/1991 (Αρμοδιότητες οργάνων και υπηρεσιακές ενέργειες του προσωπικού του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, άρθρο 120), στο ΠΔ 254/2004 (Κώδικας δεοντολογίας του αστυνομικού) και στην Εγκύκλιο του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. (2005) με θέμα «Οι προσαγωγές ατόµων ως προληπτική και κατασταλτική ενέργεια στην άσκηση της αστυνοµικής αρµοδιότητας».

Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ