ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Χριστιάννα Στυλιανίδου 10 • 12 • 2020

Εκ νέου απαγόρευση των συναθροίσεων ενόψει της “επετείου” της δολοφονίας Α. Γρηγορόπουλου

Χριστιάννα Στυλιανίδου
Εκ νέου απαγόρευση των συναθροίσεων ενόψει της “επετείου” της δολοφονίας Α. Γρηγορόπουλου
10 • 12 • 2020

Παρά τις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει η απόφαση του Αρχηγού της Αστυνομίας βάσει της οποίας είχαν απαγορευθεί όλες οι  συναθροίσεις ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου, λίγες μέρες αργότερα αποφασίζεται εκ νέου η απαγόρευση όλων των υπαίθριων δημόσιων συναθροίσεων, αυτή τη φορά για την 6η Δεκεμβρίου 2020, ενόψει της επετείου της δολοφονίας του Α. Γρηγορόπουλου. Και η νεότερη αυτή απόφαση του Αρχηγού της Αστυνομίας δέχθηκε αντίστοιχη κριτική, καθώς θεωρήθηκε ότι περιορίζει κατά ανεπίτρεπτο τρόπο το δικαίωμα του συνέρχεσθαι.

Με την υπ’ αριθμ. 1029/8/18-κ (ΦΕΚ 5344/Β/4-12-2020) απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας προβλέφθηκε, για ακόμα μία φορά, η απαγόρευση όλων των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων στο σύνολο της Επικράτειας. Υπενθυμίζεται ότι κάποιες μέρες νωρίτερα είχε εκδοθεί παρόμοιου περιεχομένου απόφαση από τον Αρχηγό της Αστυνομίας, βάσει της οποίας απαγορεύθηκαν όλες οι  συναθροίσεις ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου.  απόφαση η οποία δέχθηκε έντονη κριτική (βλ. περισσότερα για το ζήτημα εδώ).

Η απαγόρευση των συναθροίσεων με την νεότερη αυτή απόφαση αφορούσε το χρονικό διάστημα “από ώρα 05.00 έως ώρα 24.00 της 6ης Δεκεμβρίου 2020”, δηλαδή την ημέρα κατά την οποία πραγματοποιούνται κάθε έτος συγκεντρώσεις και πορείες στην μνήμη του Α. Γρηγορόπουλου (μαθητή), τον οποίο πυροβόλησε και σκότωσε ειδικός φρουρός της Ελληνικής Αστυνομίας στις 6 Δεκεμβρίου 2008.

Αναφέρεται παρενθετικά, ότι τόσο στις 5 όσο και στις 6 Δεκεμβρίου, η Αστυνομία προχώρησε στη λήψη “αυξημένων μέτρων ασφαλείας” (κλείσιμο σταθμών μετρό, έντονη παρουσία της αστυνομίας, μπλόκα κοκ) και δεν έλειψαν, δυστυχώς φαινόμενα καταστολής, εντάσεις, προσαγωγές και συλλήψεις (βλ. 1, 2, 3, 4, 5).

Ποιο είναι το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί μία από τις βασικές συνιστώσες ενός Κράτους Δικαίου.

 

O όποιος περιορισμός των θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων είναι νόμιμος μόνο εφόσον  λαμβάνει χώρα κατά τρόπο συνταγματικά επιτρεπτό και δικαιολογημένο, τηρουμένων κάποιων βασικών δικαιοκρατικών εγγυήσεων, όπως μεταξύ άλλων την αρχή της αναλογικότητας και την απαγόρευση παραβίασης του πυρήνα του δικαιώματος.

Η απόφαση του Αρχηγού της Αστυνομίας με την οποία απαγορεύονται για ακόμα μία φορά οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, αυτή τη φορά ενόψει της επετείου της δολοφονίας του Α. Γρηγορόπουλου, δημιουργεί έντονους προβληματισμούς.

Και τούτο όχι μόνο επειδή ο “περιορισμός” του δικαιώματος του συνέρχεσθαι που επιβάλλεται μέσω αυτής της απόφασης φαίνεται να μην συμβαδίζει με τις ανωτέρω (συνταγματικές) επιταγές αλλά και επειδή οι αντιρρήσεις και οι προβληματισμοί που είχαν τεθεί λίγες μόλις μέρες πριν σχετικά με τη νομιμότητα μίας αντίστοιχης απόφασης δεν φαίνεται καν να λαμβάνονται υπ’ όψιν.

Η ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας και η θέσπιση μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας, παρότι είναι καθ’ όλα σεβαστοί στόχοι δεν επιτρέπεται να λαμβάνουν χώρα κατά τρόπο που να υπονομεύουν τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

Χριστιάννα Στυλιανίδου
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ