ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Καταγγελίες για αστυνομική βία στο ΕΜΠ
06 • 10 • 2024

Τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2024 δημοσιεύθηκαν καταγγελίες και τεκμήρια αναφορικά με την άσκηση υπέρμετρης αστυνομικής βίας εκ μέρους αστυνομικών δυνάμεων σε βάρος σπουδαστ(ρι)ών κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στις 27 Σεπτεμβρίου 2024. Η συμπεριφορά των αστυνομικών Αρχών θέτει ζήτημα παραβίασης του νομοθετικού πλαισίου για τη σύννομη λειτουργία των κρατικών Αρχών με σκοπό την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2024 δημοσιεύθηκαν καταγγελίες και τεκμήρια αναφορικά με την άσκηση υπέρμετρης αστυνομικής βίας εκ μέρους αστυνομικών δυνάμεων σε βάρος σπουδαστ(ρι)ών κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Η Βραδιά του Ερευνητή» στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), στις 27 Σεπτεμβρίου 2024 (ενδεικτικά: ΕφΣυν, omniatv, The Press Project, LiFO, Ναυτεμπορική).

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕφΣυν, κατά τη διάρκεια χαιρετισμού του πρύτανη του ΕΜΠ κ. Ιωάννη Χατζηγεωργίου στη συγκεκριμένη εκδήλωση μέλη του Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση πραγματοποίησαν παρέμβαση για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους σχετικά με τις χαμηλές αμοιβές και τα ζητήματα ελλιπούς ασφάλισης των εργαζόμενων ερευνητ(ρι)ών. Ωστόσο, σε εκείνο το χρονικό σημείο δυνάμεις από τις Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ) προέβησαν σε άσκηση βίας σε βάρων των διαμαρτυρόμενων ατόμων.

Σε σχετική ανακοίνωσή της (27 Σεπτεμβρίου 2024) η Ελληνική Αστυνομία υποστήριξε τη στάση των δυνάμεών της αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Από την Ελληνική Αστυνομία, με σκοπό τη διασφάλιση της διεξαγωγής της εν λόγω εκδήλωσης (σ.σ.: της Βραδιάς του Ερευνητή), ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα τάξης και ασφάλειας, εξωτερικά-περιμετρικά του κτιρίου. Λίγο μετά την έναρξη της εκδήλωσης, άτομα εισήλθαν εντός του κτιρίου και επιτέθηκαν φραστικά αλλά και ρίπτοντας αντικείμενα κατά των προσκεκλημένων, με αποτέλεσμα οι πρυτανικές Αρχές να ενημερώσουν την Ελληνική Αστυνομία προκειμένου να παρέμβει. Άμεσα δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας εισήλθαν εντός του χώρου και απομάκρυναν με ασφάλεια τους προσκεκλημένους, ενώ έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 22 προσαγωγές».

Σε δική της ανακοίνωση (2 Οκτωβρίου 2024) η Σύγκλητος επισήμανε για τα παραπάνω περιστατικά: «Η αστυνομική επέμβαση στη Βραδιά του Ερευνητή (ΒτΕ) στις 27/9/2024 εκρίθη από τον Πρύτανη του ΕΜΠ επιβεβλημένη όταν ομάδα ατόμων εισέβαλαν στην αίθουσα Καυταντζόγλου στο κτίριο Αβέρωφ στο συγκρότημα Πατησίων του ΕΜΠ και διέκοψαν επίσημη εκδήλωση που ήταν σε εξέλιξη. Όπως και πέρσι, στην αντίστοιχη ΒτΕ, που άτομα από τις ίδιες ομάδες εισέβαλαν στην ίδια αίθουσα και παράλληλα βανδάλισαν το κτίριο Αβέρωφ εκμεταλλευόμενοι τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στη ΒτΕ, έτσι και φέτος επεχείρησαν να αναστατώσουν και να προπηλακίσουν. Η Σύγκλητος καταδικάζει απερίφραστα τις έκνομες ενέργειες που λαμβάνουν χώρα εντός του Ιδρύματος και θα ζητά τη δέουσα συνδρομή των αρμοδίων αρχών της Πολιτείας για την αντιμετώπισή τους όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο».

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Σε ένα κράτος δικαίου η δράση και η λειτουργία των αστυνομικών Αρχών πρέπει να διέπεται από ορισμένες αρχές, όπως μεταξύ άλλων την αρχή της νομιμότητας, την αρχή της αναλογικότητας, την απαγόρευση της καταχρηστικής άσκησης της αστυνομικής εξουσίας, τον σεβασμό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Οι αρμοδιότητες των αστυνομικών Αρχών και η συμπεριφορά που πρέπει να επιδεικνύουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ρυθμίζονται μεταξύ άλλων από τα Π.Δ. 538/1989, 141/1991 και 254/2004. Παρότι η Αστυνομία έχει τη δυνατότητα να προβεί ακόμα και στην άσκηση βίας προκειμένου να επιβάλλει το νόμο και να προστατέψει τα ανθρώπινα δικαιώματα, αυτό δεν σημαίνει ότι οποιαδήποτε άσκηση προληπτικής ή κατασταλτικής βίας εκ μέρους της είναι νόμιμη. 

Αντιθέτως, η αυθαίρετη χρήση της δυνατότητας άσκησης βίας και η καθ’ υπέρβαση των νόμιμων ορίων αστυνομική δράση αποτελούν ένα επικίνδυνο φαινόμενο για μία δημοκρατία. Λαμβανομένων υπόψη των παραπάνω, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι στην εξεταζόμενη περίπτωση η συμπεριφορά των αστυνομικών Αρχών θέτει ζήτημα παραβίασης των ως άνω νομίμων ορίων της αστυνομικής δράσης και ως εκ τούτου θα πρέπει να διερευνηθεί από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ