Σύμφωνα με το άρθρο 3 της ΕΣΔΑ: «Ουδείς επιτρέπεται να υποβληθή εις βασάνους ούτε εις ποινάς ή μεταχείρισιν απανθρώπους ή εξευτελιστικάς». Το εν λόγω άρθρο επιβάλλει μεταξύ άλλων στο Κράτος την υποχρέωση να προβεί σε ενέργειες που διασφαλίζουν την προστασία του δικαιώματος να μην υφίσταται κάποιος εξευτελιστική ή απάνθρωπη μεταχείριση. Ζητήματα απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης εγείρονται μεταξύ άλλων και όταν τα κράτη δεν διασφαλίζουν κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης στα άτομα που αιτούνται διεθνούς προστασίας (βλ. περισσότερα για το άρθρο 3 μεταξύ άλλων σε 1, 2 και 3).
Στις 23 Νοεμβρίου 2023 εκδόθηκε η απόφαση (βλ. 1, 2) στην υπόθεση M.B. κατά Ελλάδας (αρ. προσφυγής 8389/2020).
κατέληξε στο συμπέρασμα πως στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξε παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ, καθώς η κατάσταση που επικρατούσε στο ΚΥΤ Σάμου υπέβαλε την προσφεύγουσα σε μεταχείριση που υπερέβαινε το όριο σοβαρότητας που απαιτείται για την ενεργοποίηση του άρθρου 3 της Σύμβασης.
O σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά ενός κράτους δικαίου.
Τα θεμελιώδη δικαιώματα που θα πρέπει να απολαμβάνει κάθε άνθρωπος κατοχυρώνονται μεταξύ άλλων από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Αποτελεί δε, πρωταρχική και αναντίρρητη υποχρέωση του κράτους το να σέβεται αυτά τα δικαιώματα.
Στη συγκεκριμένη, ωστόσο, περίπτωση, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ λόγω των συνθηκών διαβίωσης της προσφεύγουσας στο ΚΥΤ Σάμου, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι οι συνθήκες υποδοχής στο ΚΥΤ καθώς και στην άτυπη ζώνη εγκατάστασης, ήταν ασυμβίβαστες με το δικαίωμα επαρκούς επιπέδου διαβίωσης.
Αριθμός Λογαριασμού: 1100 0232 0016 560
IBAN: GR56 0140 1100 1100 0232 0016 560
BIC: CRBAGRAA
Στον αγώνα μας για Λογοδοσία και Διαφάνεια, απέναντι σε οτιδήποτε υπονομεύει τις αρχές της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου.
Γιατί η Δημοκρατία δεν είναι αυτονόητη.
Είναι στο χέρι μας να μη στεκόμαστε απαθείς ή κυνικοί.
Δες πώς μπορείς να μας βοηθήσεις, εδώ!