ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας σε διαδήλωση για τα Τέμπη (5.3.2023)
11 • 03 • 2023

Στις 5 Μαρτίου 2023, αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν κατά τρόπο επαναλαμβανόμενο και συστηματικό σε άσκηση υπέρμετρης αστυνομικής βίας και χρήση χημικών σε βάρος διαδηλωτ(ρι)ών και εργαζομένων των μίντια κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων για το δυστύχημα των Τεμπών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Τον Μάρτιο του 2023 δημοσιεύθηκαν καταγγελίες και οπτικοακουστικό υλικό αναφορικά με πλείστα περιστατικά άσκησης υπέρμετρης αστυνομικής βίας και χρήσης χημικών σε βάρος διαδηλωτ(ρι)ών και εργαζομένων των μίντια κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων για το δυστύχημα των Τεμπών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στις 5 Μαρτίου 2023 (ενδεικτικά: 1, 2, 3, 4).

Σε παρέμβασή της στις 6 Μαρτίου 2023, η δικηγορική ένωση «Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή» προχώρησε σε λεπτομερή καταγγελία σχετικά με «βίαιη επίθεση» των αστυνομικών δυνάμεων σε βάρος μελών της που πήραν μέρος στην κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας.

Ρεπορτάζ της LiFO ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν δύο φωτορεπόρτερ, ο ένας από χειροβομβίδα κρότου-λάμψης και ο άλλος από πέτρα που του πέταξε στον αυχένα αστυνομικός, σύμφωνα με όσα κατήγγειλε στο ίδιο μέσο ενημέρωσης ο φωτορεπόρτερ Μάριος Λώλος.

Στις 7 Μαρτίου, δύο ημέρες μετά τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος διέταξε «άμεση διενέργεια έρευνας σχετικά με ενέργειες αστυνομικών» κατά την πορεία διαμαρτυρίας στην Αθήνα. 

Παρά τα σχετικά τεκμήρια, τις μαρτυρίες και την αναγνώριση εκ μέρους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη της ανάγκης διερεύνησης των περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας σε βάρος των διαδηλωτ(ρι)ών, η ΕΛΑΣ δεν αναφέρθηκε στην ανακοίνωσή της (5 Μαρτίου) σε άσκηση υπέρμετρης αστυνομικής βίας εκ μέρους των δυνάμεών της, αλλά μίλησε «για περιορισμένη χρήση των αναγκαίων ενδεδειγμένων μέσων», με σκοπό οι αστυνομικοί να αποκρούσουν τις επιθέσεις που άτομα εξαπέλυσαν εναντίον τους εκτοξεύοντας μάρμαρα, πέτρες και βόμβες μολότοφ.

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Σε ένα κράτος δικαίου η δράση και η λειτουργία των αστυνομικών Αρχών πρέπει να διέπεται από ορισμένες αρχές, όπως μεταξύ άλλων την αρχή της νομιμότητας, την αρχή της αναλογικότητας, την απαγόρευση της καταχρηστικής άσκησης της αστυνομικής εξουσίας, τον σεβασμό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι αρμοδιότητες των αστυνομικών Αρχών και η συμπεριφορά που πρέπει να επιδεικνύουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ρυθμίζονται μεταξύ άλλων από τα Π.Δ. 538/1989, 141/1991 και 254/2004. Παρότι η Αστυνομία έχει τη δυνατότητα να προβεί ακόμα και στην άσκηση βίας προκειμένου να επιβάλλει το νόμο και να προστατέψει τα ανθρώπινα δικαιώματα, αυτό δεν σημαίνει ότι οποιαδήποτε άσκηση προληπτικής ή κατασταλτικής βίας εκ μέρους της είναι νόμιμη. 

Αντιθέτως, η αυθαίρετη χρήση της δυνατότητας άσκησης βίας και η καθ’ υπέρβαση των νόμιμων ορίων αστυνομική δράση αποτελούν ένα επικίνδυνο φαινόμενο για μία δημοκρατία. Λαμβανομένων υπόψη των παραπάνω, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι στην εξεταζόμενη περίπτωση η συμπεριφορά των αστυνομικών Αρχών (απρόκλητη άσκηση βίας, χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, προσαγωγές, επιθέσεις σε βάρος διαδηλωτ(ρι)ών και εργαζομένων των μίντια με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τους) φαίνεται από τα τεκμήρια των δημοσιευμάτων και των καταγγελιών να εκφεύγει -κατά τρόπο επαναλαμβανόμενο και συστηματικό- των νομίμων ορίων της αστυνομικής δράσης.

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ