ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Θοδωρής Χονδρόγιαννος 08 • 10 • 2023

Άρνηση δημοσιογραφικής πρόσβασης σε προσφυγικές δομές εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Άρνηση δημοσιογραφικής πρόσβασης σε προσφυγικές δομές εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης
08 • 10 • 2023

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου απέρριψε αίτημα για επίσκεψη δημοσιογράφου στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή (ΚΕΔ) της Σάμου, περιορισμός που κατέστησε αδύνατη την πραγματοποίηση ρεπορτάζ για ένα θέμα μείζονος δημοσίου ενδιαφέροντος, όπως είναι αυτό των συνθηκών υποδοχής και διαβίωσης των προσφυγισσών και των προσφύγων στην Ελλάδα.

Στις 2 Οκτωβρίου 2023, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου απέρριψε αίτημα της δημοσιογράφου Λυδίας Εμμανουηλίδου για επίσκεψη στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή (ΚΕΔ) της Σάμου, στο πλαίσιο παραγωγής ρεπορτάζ. Το υπουργείο αρνήθηκε να παράσχει πρόσβαση, υποστηρίζοντας ότι οι επισκέψεις δημοσιογράφων στα κέντρα υποδοχής προσφύγων έχει τεθεί σε αναστολή μέχρι νεότερης ενημέρωσης.

Το παραπάνω περιστατικό καταγράφηκε ως «αυθαίρετη άρνηση διαπίστευσης» και «παραβίαση της ελευθερίας των μίντια» από τον μηχανισμό καταγραφής παραβιάσεων της ελευθερίας του Τύπου Mapping Media Freedom, ο οποίος λειτουργεί με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ελευθερία του Τύπου και των ΜΜΕ (European Centre for Press & Media Freedom – ECPMF). 

Στο πλαίσιο του περιστατικού, το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου επικοινώνησε με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο υποστήριξε ότι πράγματι η απαγόρευση δημοσιογραφικής πρόσβασης ισχύει για τις προσφυγικές δομές σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, κυρίως τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο και την Κω. Κατά την ελληνική κυβέρνηση, η εν λόγω απαγόρευση έχει επιβληθεί, ώστε να είναι ευκολότερο για τα εργαζόμενα στα κέντρα υποδοχής άτομα να επικεντρώσουν την προσοχή τους στην κύρια απασχόλησή τους, που είναι η αρωγή των αιτούντων άσυλο σε δομές με αυξημένο αριθμών προσφυγισσών και προσφύγων. Το υπουργείο επικαλέστηκε ένα «νέο σύστημα οργάνωσης των δημοσιογραφικών επισκέψεων» στις προσφυγικές δομές, χωρίς ωστόσο να εξειδικεύει την πρακτική εφαρμογή αυτού του νέου συστήματος.

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Σε ένα Κράτος Δικαίου, όπου προστατεύονται τα ατομικά δικαιώματα και συγκεκριμένα η ελευθερία του Τύπου, οι δημοσιογράφοι έχουν το δικαίωμα να ασκούν ελεύθερα και ανεξάρτητα, χωρίς λογοκρισία, καθώς και χωρίς δυσανάλογους και μη αιτιολογημένος περιορισμούς, το δημοσιογραφικό τους επάγγελμα, με σκοπό την ολόπλευρη ενημέρωση του κοινού για ζητήματα μείζονος δημοσίου ενδιαφέροντος.

Παρά την κατοχύρωση της ελευθερίας του Τύπου από το άρθρο 14 παρ. 2 του Συντάγματος («O τύπος είναι ελεύθερος. H λογοκρισία και κάθε άλλο προληπτικό μέτρο απαγορεύονται»), στην εξεταζόμενη περίπτωση οι κρατικές Αρχές απαγόρευσαν σε μία δημοσιογράφο την πρόσβαση στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή (ΚΕΔ) της Σάμου, περιορισμός που κατέστησε αδύνατη την πραγματοποίηση ρεπορτάζ για ένα θέμα μείζονος δημοσίου ενδιαφέροντος, όπως είναι αυτό των συνθηκών υποδοχής και διαβίωσης των προσφυγισσών και των προσφύγων στην Ελλάδα.

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ