ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Μήνυση πρώην υπουργού κατά δημοσιογράφων
01 • 08 • 2020

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών εκφράζει την αντίθεσή της στο φαινόμενο της άσκησης αγωγών και μηνύσεων κατά δημοσιογράφων εκ μέρους πολιτικών προσώπων, οι οποίες αποσκοπούν στη φίμωση της δημοσιογραφίας και πλήττουν την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα.

Στις 21 Ιουλίου 2020 η ΕΣΗΕΑ εξέδωσε ανακοίνωση, εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή της «για τις ενέργειες πολιτικών προσώπων που καταφεύγουν σε εξώδικα και μηνύσεις κατά δημοσιογράφων -ή ακόμη απειλούν με αγωγές- οι οποίες πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα».

Έκφραση αυτής της επικίνδυνης για την ελευθερία του Τύπου πρακτικής ήταν η απόφαση της πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη να κινηθεί νομικά και να καταθέσει μήνυση εναντίον δημοσιογράφων της Καθημερινής μετά τη δημοσιοποίηση υποκλαπείσας συνομιλίας μεταξύ στελεχών της Πυροσβεστικής για τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάτι που κόστισαν τη ζωή 103 ανθρώπων.

«Οι δημοσιογράφοι οφείλουν να δημοσιοποιούν τα στοιχεία που διαθέτουν όταν πρόκειται να υπηρετήσουν το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον, χωρίς να φοβούνται τις προειδοποιήσεις ή τις νομικές απειλές πολιτικών προσώπων, που διαθέτουν αυξημένη δυνατότητα δημοσίας απάντησης όταν θίγονται από καταγγελίες εναντίον τους», σημειώνει η Ένωση, προσθέτοντας ότι την ίδια περίοδο ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ζήτησε την απόσυρση δημοσιευμάτων από την Εφημερίδα των Συντακτών με δύο εξώδικα και απειλή αγωγής. 

«Η ΕΣΗΕΑ συμμετέχει μέσω της ΕΟΔ (σ.σ.: Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων) στις συζητήσεις που διεξάγονται σε επίπεδο ΕΕ για την αντιμετώπιση του φαινομένου SLAPP (σ.σ.: Strategic Lawsuits Against Public Participation – Στρατηγικές Αγωγές κατά της Συμμετοχής του Κοινού) καθώς η κατάχρηση νομικών διαδικασιών για τον εκφοβισμό και τη φίμωση των δημοσιογράφων εξελίσσεται σε μάστιγα κατά της ελευθερίας του Τύπου διεθνώς», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πράγματι, η ισχύουσα ελληνική νομοθεσία -κυρίως ο ν. 1178/81 για την αστική ευθύνη του Τύπου- δεν προβλέπει μέσα για την προστασία των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ από καταχρηστικές νομικές επιθέσεις εναντίον τους. Μέσα από αυτές, σύμφωνα με την ΕΣΗΕΑ, οι δικαστικά επιτιθέμενοι επιχειρούν ουσιαστικά να εξοντώσουν μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφους, «να εμποδίσουν τη δημοσιογραφική έρευνα και να σταματήσουν τις αποκαλύψεις. Επιθυμούν η δημοσιογραφία στη χώρα μας να μην είναι αποκαλυπτική, αλλά ελεγχόμενη. Να μην ενοχλεί και να μην ασχολείται με θέματα που θίγουν συμφέροντα».

Σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 1 του ν. 1178/81, ο ιδιοκτήτης κάθε εντύπου υποχρεώνεται σε πλήρη αποζημίωση για παράνομη περιουσιακή ζημία και σε χρηματική ικανοποίηση της ηθικής βλάβης για δημοσίευμα που υπαίτια έθιξε την τιμή και την υπόληψη κάποιου ατόμου, υπό την προϋπόθεση ότι η προσβολή έγινε με την πρόθεση, την υπαιτιότητα ή την υπαίτια άγνοια του συντάκτη του δημοσιεύματος ή, αν αυτός δεν είναι γνωστός, του εκδότη ή του διευθυντή του μέσου ενημέρωσης. Ακόμη, σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 5 του ίδιου νόμου, ο αδικηθείς θα πρέπει, προτού ασκήσει αγωγή, να καλέσει με έγγραφη, εξώδικη πρόσκλησή του τον ιδιοκτήτη του εντύπου ή, όταν αυτός είναι άγνωστος, τον εκδότη ή το διευθυντή σύνταξής του, να αποκαταστήσει την προσβολή με την καταχώριση σε αυτό κειμένου που του υποδεικνύει.

Η μη υιοθέτηση ενός αποτελεσματικού νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπιση των SLAPP ουσιαστικά αφήνει μέσα ενημέρωσης, δημοσιογράφους και οργανώσεις απροστάτευτους απέναντι σε καταχρηστικές νομικές επιθέσεις από ισχυρά πολιτικά πρόσωπα ή μεγάλες πολυεθνικές, οι οποίες διαθέτουν τα οικονομικά μέσα για να ασκούν αγωγές και να διάγουν μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες απέναντι σε οικονομικά ασθενέστερα ΜΜΕ και δημοσιογράφους, με σκοπό να τους κάνουν να σωπάσουν, φαινόμενο που εν τέλει πλήττει κατάφορα την προστατευόμενη από το άρθρο 14 του Συντάγματος Ελευθερία του Τύπου.

Με φόντο τα παραπάνω, το κράτος οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα για την προστασία από καταχρηστικές νομικές επιθέσεις. Την ανάγκη υιοθέτησης τέτοιων μέτρων μάλιστα υποστηρίζουν τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πράγματι, η Κομισιόν έχει αναλάβει πρωτοβουλία που αποσκοπεί στο «να προστατέψει δημοσιογράφους και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» από πρακτικές SLAPP που στρέφονται εναντίον τους με σκοπό «να τους αποτρέψουν από το να ενημερώσουν το κοινό και να κάνουν ρεπορτάζ σε ζητήματα δημοσίου συμφέροντος».

Τον Νοέμβριο του 2021 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα, ζητώντας τη θέσπιση νέων κανόνων εντός της ΕΕ για τον περιορισμό των επαχθών νομικών αγωγών που αποσκοπούν, μέσα από υπερβολικούς και συχνά καταχρηστικούς ισχυρισμούς, στον εκφοβισμό, την επαγγελματική απαξίωση και τη φίμωση των επικριτικών φωνών δημοσιογράφων, οργανώσεων και μελών της κοινωνίας των πολιτών. Ανάμεσα στα μέτρα που πρότεινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι η θέσπιση κανόνων για την πρόωρη απόρριψη των SLAPP από τα δικαστήρια, ώστε οι καταχρηστικές αγωγές να σταματούν γρήγορα βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, με παράλληλη μάλιστα επιβολή προστίμων σε ενάγοντες ιδιώτες και εταιρείες που αποτυγχάνουν να αποδείξουν ότι η προσφυγή τους στη δικαιοσύνη δεν είναι καταχρηστική.

Πού εντοπίζεται το ζήτημα με το Κράτος Δικαίου;

Σε ένα Κράτος Δικαίου, όπου προστατεύονται τα ατομικά δικαιώματα και συγκεκριμένα η Ελευθερία του Τύπου, οι δημοσιογράφοι έχουν το δικαίωμα να ασκούν ελεύθερα και ανεξάρτητα, χωρίς λογοκρισία και επιρροές, το δημοσιογραφικό τους επάγγελμα.

Παρά την κατοχύρωση της Ελευθερίας του Τύπου από το άρθρο 14 του Συντάγματος, η ΕΣΗΕΑ εν προκειμένω εκφράζει την αντίθεσή της για τη μήνυση της κ. Γεροβασίλη κατά δημοσιογράφων και καταδικάζει τις απειλές πολιτικών προσώπων για αγωγές κατά μέσων ενημέρωσης και ρεπόρτερ, φαινόμενο που στρέφεται κατά της ανεξάρτητης δημοσιογραφικής έρευνας και απαιτεί την άμεση υιοθέτηση μέτρων για την προστασία δημοσιογράφων, ΜΜΕ και μελών της κοινωνίας των πολιτών από καταχρηστικές νομικές επιθέσεις εναντίον τους, όπως αναγνωρίζουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ