ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Λεκτική και σωματική επίθεση κατά δημοσιογράφων εκ μέρους αστυνομικών
12 • 01 • 2023

ΕΣΗΕΜ-Θ και Mapping Media Freedom καταγγέλλουν την άσκηση λεκτικής και σωματικής βίας σε βάρος δημοσιογράφων εκ μέρους των αστυνομικών Αρχών κατά την κάλυψη της εκκένωσης της συμβολικής ανακατάληψης της Terra Incognita στη Θεσσαλονίκη, στις 4 Ιανουαρίου 2023. Η στάση των αστυνομικών Αρχών, αντί να διευκολύνει το έργο των δημοσιογράφων, κατέστησε αδύνατη τη δημοσιογραφική κάλυψη ενός ζητήματος δημοσίου ενδιαφέροντος, για το οποίο η κοινή γνώμη έχει δικαίωμα προς ενημέρωση. 

Στις 11 Ιανουαρίου 2023, η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) κατήγγειλε την παρεμπόδιση του δημοσιογραφικού έργου εκ μέρους των αστυνομικών Αρχών κατά την κάλυψη της εκκένωσης της συμβολικής ανακατάληψης της Terra Incognita στη Θεσσαλονίκη, στις 4 Ιανουαρίου 2023.

Το παραπάνω περιστατικό καταγράφηκε ως «απειλή» και «παραβίαση της ελευθερίας των μίντια» από τον μηχανισμό καταγραφής παραβιάσεων της ελευθερίας του Τύπου Mapping Media Freedom, ο οποίος λειτουργεί με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ελευθερία του Τύπου και των ΜΜΕ (European Centre for Press & Media Freedom – ECPMF). 

Στη σχετική αναφορά του, ο Mapping Media Freedom επεσήμανε πως βιντεοσκοπημένο «υλικό δείχνει ότι, την ώρα που εργαζόμενοι μέσων ενημέρωσης επιχείρησαν να καταγράψουν τα ΜΑΤ καθώς προχωρούσαν σε συλλήψεις διαδηλωτών, αρκετοί αστυνομικοί επιτέθηκαν λεκτικά και σωματικά εναντίον τους», ενώ ένα άλλο βίντεο καταγράφει μέλη των αστυνομικών δυνάμεων «να φωνάζουν σε δημοσιογράφους» και «να τους σπρώχνουν βίαια». Σύμφωνα με την περιγραφή του συμβάντος, οκτώ εργαζόμενες και εργαζόμενοι από μίντια δέχθηκαν λεκτική ή σωματική επίθεση κατά τη διάρκεια του περιστατικού.

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Σε ένα Κράτος Δικαίου, όπου προστατεύονται τα ατομικά δικαιώματα και συγκεκριμένα η ελευθερία του Τύπου, οι δημοσιογράφοι έχουν το δικαίωμα να ασκούν ελεύθερα και ανεξάρτητα, χωρίς λογοκρισία, καθώς και χωρίς δυσανάλογους και μη αιτιολογημένος περιορισμούς, το δημοσιογραφικό τους επάγγελμα, με σκοπό την ολόπλευρη ενημέρωση του κοινού για ζητήματα μείζονος δημοσίου ενδιαφέροντος.

Παρά την κατοχύρωση της ελευθερίας του Τύπου από το άρθρο 14 παρ. 2 του Συντάγματος («O τύπος είναι ελεύθερος. H λογοκρισία και κάθε άλλο προληπτικό μέτρο απαγορεύονται»), στην εξεταζόμενη περίπτωση, και σύμφωνα με την ΕΣΗΕΜ-Θ και τον Mapping Media Freedom, οι αστυνομικές Αρχές, αντί να διευκολύνουν το έργο των δημοσιογράφων, επιτέθηκαν λεκτικά και σωματικά εναντίον τους, καθιστώντας δυσχερή και ουσιωδώς αδύνατη τη δημοσιογραφική κάλυψη ενός ζητήματος δημοσίου ενδιαφέροντος, για το οποίο η κοινή γνώμη έχει δικαίωμα προς ενημέρωση. 

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ