Μετά τις αποκαλύψεις του inside story και του Reporters United για την παρακολούθηση του Θανάση Κουκάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε ότι η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) «έχει παρέμβει αυτεπαγγέλτως» για να διερευνήσει το ζήτημα των υποκλοπών σε βάρος του δημοσιογράφου.
Ωστόσο, το ζήτημα που εγείρεται στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι η υπόθεση Κουκάκη αφορά την άρση του απορρήτου τηλεπικοινωνιών και στην Ελλάδα σχετικά αρμόδια (ν. 3115/2003 | ΦΕΚ Α’ 47/27.2.2003, κωδικοποιημένος με τις μεταγενέστερες τροποποιήσεις) είναι η ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), ενώ αρμοδιότητα θα μπορούσε να διεκδικήσει και η ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ). Σε κάθε περίπτωση, η ΕΑΔ δεν έχει καμία σχέση με το θέμα, όπως άλλωστε προκύπτει και από τις αρμοδιότητές της. Η παραβίαση των διατάξεων για τις αρμοδιότητες των δύο αρχών και η έρευνα της αναρμόδιας ΕΑΔ αποτελούν πρόσκομμα στη διαλεύκανση των υποκλοπών σε βάρος του δημοσιογράφου, η οποία τελικά ενδέχεται να οδηγήσει στη συγκάλυψη της υπόθεσης.
Σε σχετικό ρεπορτάζ του Reporters United, o Στέφανος Λουκόπουλος, διευθυντής του Vouliwatch, είπε: «Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι αρμοδιότητες της ΕΑΔ, όπως ορίζονται στον ν. 4622/2019 (σ.σ.: ΦΕΚ Α’ 133/7.8.2019), δεν καλύπτουν σε καμία περίπτωση την ουσία της συγκεκριμένης υπόθεσης, η οποία αφορά μια ξεκάθαρη παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών και της ιδιωτικότητας δημοσιογράφου».
Θα πρέπει να σημειώσουμε πως, παρότι η κυβέρνηση έχρισε την ΕΑΔ ως βασική αρμόδια για τη διερεύνηση της υπόθεσης, η θεσμικά αρμόδια αρχή, η ΑΔΑΕ, μία μέρα μετά τις κυβερνητικές δηλώσεις, αποφάσισε τη διενέργεια ελέγχου στην εταιρεία Cosmote, κατόπιν καταγγελίας του Θανάση Κουκάκη. Πρόκειται για την εταιρεία στην οποία ο δημοσιογράφος διατηρούσε τον τηλεφωνικό αριθμό που παρακολουθούσε η ΕΥΠ από την 1η Ιουνίου έως τις 13 Αυγούστου 2020.
Ακόμη, η γνωστοποίηση της αυτεπάγγελτης έρευνας της ΕΑΔ από την κυβέρνηση ήρθε χωρίς καμία ενημέρωση από την ίδια την Αρχή, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει σε σχετική ανακοίνωση. Από τα παραπάνω προκύπτει ένα βασικό θεσμικό ζήτημα: Πώς ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την «αυτεπάγγελτη» παρέμβαση της ΕΑΔ πριν το ανακοινώσει η ίδια και χωρίς μάλιστα να προκύπτει από πουθενά η αρμοδιότητά της;
Παρότι από την κείμενη νομοθεσία (ν. 3115/2003 και ν. 4622/2019) για τις αρμοδιότητες της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας προκύπτει ότι η ΑΔΑΕ και όχι η ΕΑΔ είναι αρμόδια για υποθέσεις άρσης του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών, στην προκειμένη περίπτωση η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αυτεπάγγελτη παρέμβαση μιας θεσμικά αναρμόδιας αρχής για την υπόθεση της παρακολούθησης του δημοσιογράφου Κουκάκη.
Η παραβίαση των διατάξεων για τις αρμοδιότητες των δύο αρχών αποτελεί πρόσκομμα στη διαλεύκανση των υποκλοπών σε βάρος του δημοσιογράφου.
Αριθμός Λογαριασμού: 1100 0232 0016 560
IBAN: GR56 0140 1100 1100 0232 0016 560
BIC: CRBAGRAA
Στον αγώνα μας για Λογοδοσία και Διαφάνεια, απέναντι σε οτιδήποτε υπονομεύει τις αρχές της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου.
Γιατί η Δημοκρατία δεν είναι αυτονόητη.
Είναι στο χέρι μας να μη στεκόμαστε απαθείς ή κυνικοί.
Δες πώς μπορείς να μας βοηθήσεις, εδώ!