ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
Χριστιάννα Στυλιανίδου
Οι τίτλοι των νόμων του έτους 2023 και οι προβληματισμοί σε επίπεδο καλής νομοθέτησης
29 • 12 • 2023

Το 2023 ψηφίστηκαν 72 νομοθετήματα, εκ των οποίων τα 52 ήταν νόμοι και τα 20 διεθνείς συμβάσεις/συμφωνίες. Παρατηρήθηκε πως στον τίτλο 36 νόμων περιέχονταν φράσεις παρεμφερείς του «και λοιπές διατάξεις», γεγονός που δημιουργεί προβληματισμούς/αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσον ακολουθούνται επί της ουσίας οι κανόνες καλής νομοθέτησης.

Η καλή νομοθέτηση αποτελεί σκοπό συνταγματικού επιπέδου και συνδέεται με την αρχή του κράτους δικαίου. Προς διασφάλιση του σκοπού της καλής νομοθέτησης, διατάξεις του Συντάγματος (βλ. μεταξύ άλλων άρθρο 74), του Κανονισμού της Βουλής (βλ. μεταξύ άλλων άρθρα  85, 87, 88 και 101) και του ν. 4622/2019 (βλ. άρθρα 57-64) ρυθμίζουν επιμέρους ζητήματα σχετικά με τη νομοπαρασκευαστική/νομοθετική διαδικασία και θέτουν ορισμένους κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται κατά την σύνταξη, κατάθεση και ψήφιση ενός νομοσχεδίου ή μίας τροπολογίας. 

Με βάση τους γενικούς αυτούς κανόνες και το άρθρο 59 παρ. 5 του ν. 4622/2019, συντάχθηκε το 2020 το Εγχειρίδιο Νομοπαρασκευαστικής Μεθοδολογίας, στο οποίο αναλύονται και εξειδικεύονται οι κανόνες που πρέπει να τηρούνται στο πλαίσιο της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας. Κατά τα αναφερόμενα στο ανωτέρω εγχειρίδιο (βλ. μεταξύ άλλων σελ. 18-19), ο τίτλος ενός νομοσχεδίου (και εν συνεχεία ενός νόμου) είναι «ιδιαίτερα σημαντικός για την προσβασιμότητα του νόμου» και πρέπει να «αποδίδει συνοπτικά το πλήρες αντικείμενο του νομοθετήματος, ώστε οι αποδέκτες να μπορούν να κατανοήσουν άμεσα, αν και σε ποιον βαθμό το νομοσχέδιο τους αφορά». Ταυτόχρονα, «η αναφορά σε «άλλες διατάξεις» που είναι συνηθισμένη πρακτική όταν το νομοσχέδιο περιέχει διατάξεις άσχετες με το κυρίως ρυθμιστικό του αντικείμενο πρέπει να αποφεύγεται γιατί προκαλεί ασάφεια, αμφισημία και συνεπώς αντίκειται στις αρχές της αποτελεσματικότητας και της προσβασιμότητας ως αρχές καλής νομοθέτησης». 

  • Εικοσιπέντε (25) εκ των σχεδίων νόμων που εισήχθησαν στη Βουλή προς ψήφιση περιείχαν στον τίτλο τους φράσεις όπως “και άλλες/λοιπές διατάξεις”, “και άλλες επείγουσες διατάξεις/ρυθμίσεις…”, “λοιπές/άλλες διατάξεις/ρυθμίσεις του Υπουργείου…”, “λοιπές επείγουσες διατάξεις αρμοδιότητας….”, “ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου…”, χωρίς κάποια περαιτέρω διευκρίνιση σχετικά με το αντικείμενο/ζήτημα που ρυθμίζουν οι εν λόγω διατάξεις.  
  • Αντίστοιχα ζητήματα παρατηρήθηκαν και στους (τελικούς) τίτλους τριάντα έξι (36) εκ των νόμων που ψηφίστηκαν από τη Βουλή. 

Μπορείτε να δείτε συγκεντρωτικά τους νόμους που ψηφίστηκαν εντός του 2023, τους τίτλους που αυτοί είχαν (τόσο κατά την εισαγωγή τους προς ψήφιση όσο και κατόπιν της ψήφισής τους), τον  σύνδεσμο που οδηγεί στην ιστοσελίδα της Βουλής για κάθε έναν εξ αυτών, τον τύπο τους (διεθνής σύμβαση ή νόμος) καθώς και το αν περιείχαν ή όχι στους τίτλους τους κάποια από τις ανωτέρω φράσεις ΕΔΩ.

Η ιδιαίτερα συχνή (και επαναλαμβανόμενη μέσα στα χρόνια) συμπερίληψη φράσεων όπως «και άλλες διατάξεις» στους τίτλους των νόμων δεν μπορεί παρά να δημιουργεί έντονους προβληματισμούς ως προς το εάν ακολουθούνται επί της ουσίας οι κανόνες της καλής νομοθέτησης κατά την νομοπαρασκευαστική/νομοθετική διαδικασία. Και τούτο διότι η συμπερίληψη τέτοιων φράσεων στον τίτλο ενός νόμου υποδεικνύει κατά πάσα πιθανότητα και την ύπαρξη άσχετων (με το κύριο αντικείμενο του νόμου ή/και μεταξύ τους) διατάξεων στο σώμα του νόμου, πρακτική που αντίκειται στις αρχές της καλής νομοθέτησης.

Χριστιάννα Στυλιανίδου
Περισσοτερα
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ