Α. Προς διασφάλιση του σκοπού της καλής νομοθέτησης, διατάξεις του Συντάγματος, του Κανονισμού της Βουλής και του ν. 4622/2019 ρυθμίζουν επιμέρους ζητήματα σχετικά με τη νομοπαρασκευαστική/νομοθετική διαδικασία και θέτουν ορισμένους κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται κατά την σύνταξη, κατάθεση και ψήφιση ενός νομοσχεδίου ή μίας τροπολογίας. Το πως, πότε και με ποιο περιεχόμενο (θα πρέπει να) κατατίθενται, συζητούνται και ψηφίζονται οι υπουργικές τροπολογίες ρυθμίζεται μεταξύ άλλων από το άρθρο 74 παρ. 5 του Συντάγματος και τα άρθρα 87, 88 και 101 παρ. 5 του Κανονισμού της Βουλής.
Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι οι τροπολογίες:
α) πρέπει να σχετίζονται με το κύριο αντικείμενο του νομοσχεδίου ή της πρότασης νόμου και
β) κατατίθενται τρεις τουλάχιστον ημέρες πριν από την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια, στο κατά το άρθρο 71 Τμήμα ή στην αρμόδια διαρκή επιτροπή.
Περισσότερα για ζητήματα καλής νομοθέτησης εν γένει καθώς και ζητήματα κατάθεσης και ψήφισης τροπολογιών ειδικότερα μπορείτε να διαβάσετε μεταξύ άλλων σε 1, 2, 3, 4, 5, 6).
Β. Όπως προκύπτει από τη σχετική έρευνα του Vouliwatch η κατάθεση εκπρόθεσμων ή/και άσχετων τροπολογιών αποτελεί (και) για το 2024 ένα ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο. Αναφέρεται σε αυτό το σημείο ότι για τις ανάγκες του παρόντος:
Βλ. περισσότερα για τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για τη διεξαγωγή της έρευνας εδώ.
Γ. Εντός του 2024 κατατίθενται 76 υπουργικές τροπολογίες, οι οποίες περιέχουν συνολικά 325 άρθρα. Εντύπωση προκαλεί δε, το γεγονός ότι μία ή περισσότερες τροπολογίες κατατίθενται στην πλειονότητα των εξεταζόμενων στο πλαίσιο της παρούσας έρευνας νόμων (46 από τους 48).
Παρά τις προβλέψεις του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής από τις 76 τροπολογίες που κατατέθηκαν:
Τα δεδομένα με βάση τα οποία προέκυψαν τα ανωτέρω στοιχεία, μπορείτε να βρείτε συγκεντρωτικά και εδώ.
Αριθμός Λογαριασμού: 1100 0232 0016 560
IBAN: GR56 0140 1100 1100 0232 0016 560
BIC: CRBAGRAA
Στον αγώνα μας για Λογοδοσία και Διαφάνεια, απέναντι σε οτιδήποτε υπονομεύει τις αρχές της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου.
Γιατί η Δημοκρατία δεν είναι αυτονόητη.
Είναι στο χέρι μας να μη στεκόμαστε απαθείς ή κυνικοί.
Δες πώς μπορείς να μας βοηθήσεις, εδώ!