ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
The Manifold
Νέα επίθεση αστυνομικού εναντίον δημοσιογράφου στο ΑΠΘ
09 • 06 • 2021

Ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Λιτσαρδάκης κάλυπτε τα γεγονότα στο ΑΠΘ, όταν κατά τη διάρκεια της καταγραφής αστυνομικός τον απομάκρυνε βίαια, όπως ακούγεται από την κάμερα που παρέμεινε ανοιχτή. Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 8 Ιουνίου.

Ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Λιτσαρδάκης κάλυπτε την περικύκλωση του πανεπιστημιακού κάμπους από την αστυνομία και την φοιτητική πορεία προς το ΑΠΘ που ζητούσε να αποχωρήσει η αστυνομία. Κατά τη διάρκεια της καταγραφής ένας αστυνομικός τον παρεμπόδισε και τον απομάκρυνε βίαια, πιάνοντάς τον από τον λαιμό. Ο δημοσιογράφος παρέμεινε στον χώρο και ζήτησε τα διακριτικά του αστυνομικού, όμως άλλος αστυνομικός εμπόδισε την διαδικασία.

Πού είναι το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

H δυνατότητα των αστυνομικών να ασκήσουν βία διέπεται από τις ίδιες εγγυήσεις όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση, όπως αποτυπώνεται μεταξύ άλλων στον Κώδικα Ποινικήw Δικονομίας (Άρθρο 256) στο ΠΔ 141/1991 (Αρμοδιότητες οργάνων και υπηρεσιακές ενέργειες του προσωπικού του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, άρθρο 120) και στο ΠΔ 254/2004 (Κώδικας δεοντολογίας του αστυνομικού).

Τέλος, η χρήση βίαιων μέσων απώθησης εναντίον δημοσιογράφων αποτελεί βαρύτατη υπονόμευση της ελευθερίας του Τύπου, τον οποίο οι δημόσιες αρχές υποχρεούνται αντιθέτως να διευκολύνουν στην άσκηση του λειτουργήματός του.

Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ