ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
Χριστιάννα Στυλιανίδου
Καταγγελίες Τζανερίκου για προσπάθεια παρέμβασης στη Δικαιοσύνη
12 • 04 • 2023

Κατόπιν της κατάθεσης (και μετέπειτα ψήφισης) τροπολογίας με βάση την οποία τροποποιείται η σύνθεση του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου στις περιπτώσεις που το τελευταίο κρίνει επί της συνδρομής των προϋποθέσεων κατάρτισης συνδυασμών για τη συμμετοχή σε βουλευτικές εκλογές, ο τότε Πρόεδρος του εν λόγω τμήματος, Χ. Τζανερίκος, προχώρησε σε καταγγελίες περί προσπάθειας παρέμβασης κυβερνητικών παραγόντων στη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Κατόπιν της παραίτησής του από το δικαστικό σώμα ανέφερε δε, ότι του ζητήθηκε να βοηθήσει στον αποκλεισμό συγκεκριμένου κόμματος με την υπόσχεση να αξιοποιηθεί ενδεχομένως κατόπιν της συνταξιοδότησής του σε Ανεξάρτητη Αρχή.

Στις 7-4-2023 κατατίθεται η υπ’ αριθμ. 1700/166/7-4-2023 τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία ψηφίζεται λίγες μέρες αργότερα ως άρθρο 35 του ν. 5043/2023 (Έλεγχος των προϋποθέσεων για την κατάρτιση συνδυασµών από το Α1 Τµήµα του Αρείου Πάγου – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 32 π.δ. 26/2012). Με το εν λόγω άρθρο προβλέφθηκε ότι περί της συνδρομής (ή μη) των προϋποθέσεων κατάρτισης συνδυασμών κρίνει «το Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου, στην σύνθεση του οποίου συμμετέχουν ο Πρόεδρος αυτού και όλα τα μέλη του» (αντί του «Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου» που προέβλεπε το π.δ. στην προηγούμενη μορφή του). 

Επί της τροποποίησης αυτής έλαβε θέση ο Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και Πρόεδρος του Α1 τμήματος του Δικαστηρίου, Χ. Τζανερίκος, δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι η εν λόγω τροπολογία «αποτελεί ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία του Αρείου Πάγου, αφού τόσο κατά το άρθρο 23 του προϊσχύσαντος Ν. 1756/1988, όσο και κατά το άρθρο 27 του ήδη ισχύοντος Ν. 4938/2022: “…Κάθε τμήμα συγκροτείται από τον Πρόεδρο και τέσσερις (4) αρεοπαγίτες…” και όχι από το σύνολο των αρεοπαγιτών, που υπηρετούν σ’ αυτό…Η ρύθμιση, που εισάγεται με την επίμαχη τροπολογία, παρά την κατ’ επίφαση αιτιολογία της, δηλαδή της “θωράκισης της όποιας απόφασης του Αρείου Πάγου”…, αποτυπώνει, φωτογραφικά, τη δυσπιστία και την έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπό μου, εκ μέρους της κυβέρνησης, που είχε τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, αναφορικά με την άσκηση της διακριτικής μου ευχέρειας να ορίζω την (πενταμελή) σύνθεση του τμήματος, του οποίου είμαι πρόεδρος…».

Αναφέρεται παρενθετικά στο σημείο αυτό ότι το περιεχόμενο της ως άνω τροπολογίας σχολίασαν και μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, κάνοντας λόγο για «ένα δικαιοκρατικό ολίσθημα με κύριο θύμα τη Δικαιοσύνη» που «καταδεικνύει έλλειψη εμπιστοσύνης της εκτελεστικής εξουσίας στο σύστημα απονομής Δικαιοσύνης και την υποβιβάζει από πυλώνα της Δημοκρατίας, σε μέσο επίτευξης ευκαιριακών σκοπών» (βλ. 1 και 2).

Στις  10-4-2023 ο Χ. Τζανερίκος υποβάλλει την παραίτησή του από το δικαστικό σώμα για λόγους προσωπικής ευπρέπειας και επαγγελματικής συνείδησης, όπως αναφέρει άρθρο του thepressproject.gr

Την ίδια μέρα δημοσιεύονται στο documentonews.gr δύο άρθρα (βλ. 1, 2) τα οποία αναφέρουν ότι στις 31-3-2023 είχε λάβει χώρα συνάντηση του Χ. Τζανερίκου με τον Υπουργό Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτη.

Δύο μέρες αργότερα δημοσιεύονται στο ieidiseis.gr (βλ. 1, 2) και στο dikastiko.gr δηλώσεις του Χ. Τζανερίκου περί παρεμβάσεων κυβερνητικών παραγόντων, που του ζήτησαν να βοηθήσει «για να αποκλειστεί το κόμμα Έλληνες, υποσχόμενοι μετά την αφυπηρέτησή μου, να αξιοποιηθώ ενδεχομένως σε Αρχές!…». Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε επίσης ότι: «Δεν θα προέβαινα στην πρώτη δήλωσή μου, την Κυριακή, εάν δεν είχαν προηγηθεί οι κυβερνητικές παρεμβάσεις», πως «Εάν επιμείνουν ότι, όσα είπα είναι ανακριβή, τότε θα αναγκαστώ να αποκαλύψω εγώ από ποιον Ανώτατο Κυβερνητικό παράγοντα και γιατί οχλήθηκα το Σάββατο στις 8 Απριλίου, μια μέρα πριν κάνω τη δήλωση μου, για την πρωτοφανή προσπάθεια επηρεασμού μου.

Εάν δεν βγει ο ίδιος να πει τι έγινε στην “επαφή” μας, θα αναγκαστώ να τους τα θυμίσω εγώ με λεπτομέρειες, ποιος και γιατί μου ζήτησε να βοηθήσω, για να αποκλειστεί το κόμμα Κασιδιάρη στις εκλογές και σε περίπτωση, που βοηθήσω, τι μου υποσχέθηκε..!» και πως «πριν γίνει γνωστή η νέα τροπολογία μου ζητήθηκε σε επικοινωνία με υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο “να βοηθήσω και υπάρχουν και ανεξάρτητες αρχές με την αφυπηρέτηση”».

Οι συναντήσεις που φαίνεται να έλαβαν χώρα μεταξύ κυβερνητικών παραγόντων και του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου και οι καταγγελίες του τελευταίου περί προσπάθειας παρέμβασης στη Δικαιοσύνη προκάλεσαν μία νέα σειρά αντιδράσεων (βλ. μεταξύ άλλων 1, 2, 3, 4, 5 -σχόλια των κομμάτων της αντιπολίτευσης-  καθώς και 1, 2, 3, 4), με μέλη της Κυβέρνησης να υποστηρίζουν, ωστόσο, πως υπήρξαν μεν συναντήσεις αλλά όχι κάποιου είδους παρεμβάση (βλ. μεταξύ άλλων 1, 2, 3, 4). 

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Η διάκριση των εξουσιών και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης αποτελούν βασικά στοιχεία ενός κράτους δικαίου.

Τυχόν παρέμβαση (ή προσπάθεια/υπόνοια παρέμβασης) της εκτελεστικής εξουσίας στο έργο της δικαστικής εξουσίας καθώς και ενέργειες που θέτουν υπό αμφισβήτηση την προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών αποτελούν φαινόμενα που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού κράτους και που δεν συμβαδίζουν με τις αρχές του κράτους δικαίου.

Οι καταγγελίες στις οποίες προχώρησε ο Χ. Τζανερίκος, Πρόεδρος του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου, στις οποίες ανέφερε μεταξύ άλλων πως κυβερνητικοί παράγοντες του ζήτησαν να τους «βοηθήσει» να αποκλειστεί συγκεκριμένο κόμμα από τις εκλογές με αντάλλαγμα την ενδεχόμενη μελλοντική του «αξιοποίηση» σε Ανεξάρτητες Αρχές δεν μπορούν παρά να προκαλούν έντονους προβληματισμούς, καθώς στην περίπτωση που αληθεύουν συνιστούν (μεταξύ άλλων) ευθεία παραβίαση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών.

Χριστιάννα Στυλιανίδου
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ