ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Θοδωρής Χονδρόγιαννος 12 • 04 • 2024

Καταγγελία για βία σε βάρος δημοσιογράφων κατά την κάλυψη απεργίας στη Θεσσαλονίκη

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Καταγγελία για βία σε βάρος δημοσιογράφων κατά την κάλυψη απεργίας στη Θεσσαλονίκη
12 • 04 • 2024

ΕΣΗΕΜ-Θ και Mapping Media Freedom καταγγέλλουν την άσκηση σωματικής βίας και απειλών για κατάθεση αγωγής σε βάρος δημοσιογράφων εκ μέρους των αστυνομικών Αρχών κατά την κάλυψη της πανελλαδικής απεργίας της 28ης Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη, με τη συμπλήρωση ενός έτους από το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών. Η στάση των αστυνομικών Αρχών, αντί να διευκολύνει το έργο των δημοσιογράφων, κατέστησε αδύνατη τη δημοσιογραφική κάλυψη ενός ζητήματος δημοσίου ενδιαφέροντος, για το οποίο η κοινή γνώμη έχει δικαίωμα προς ενημέρωση.

Στις 13 Μαρτίου 2024, η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) κατήγγειλε την άσκηση βίας και απειλών κατάθεσης αγωγής εναντίον δημοσιογράφων κατά την κάλυψη της πανελλαδικής απεργίας της 28ης Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη, με τη συμπλήρωση ενός έτους από το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

Πράγματι, στις 2 Μαρτίου 2024 η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης εξέδωσε ανακοίνωση, την οποία ανάρτησε στη σελίδα της στο Facebook, υποστηρίζοντας: «Θλίψη, οργή και αγανάκτηση προκαλούν στο αστυνομικό προσωπικό νέα ανυπόστατα δημοσιεύματα τα οποία προσπαθούν να δημιουργήσουν για πολλοστή φορά “αντιαστυνομικό” κλίμα, εξυπηρετώντας άλλου είδους σκοπιμότητες και σε καμία περίπτωση την ενημέρωση και την ανάδειξη της “είδησης”». Ωστόσο, κατόπιν των αντιδράσεων, η ανακοίνωση αποσύρθηκε, όπως είχε απαιτήσει και η ΕΣΗΕΜ-Θ, καλώντας τις αστυνομικές Αρχές «να κάνουν κάθε δυνατή ενέργεια ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα» στο μέλλον. (Την ανακοίνωση ανήρτησε και η ΠΟΕΣΥ)

Η άσκηση βίας σε βάρος δημοσιογράφων κατά την πανελλαδική απεργία της 28ης Φεβρουαρίου καταγράφηκε ως «παραβίαση της ελευθερίας των μίντια» και από τον μηχανισμό καταγραφής παραβιάσεων της ελευθερίας του Τύπου Mapping Media Freedom, ο οποίος λειτουργεί με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ελευθερία του Τύπου και των ΜΜΕ (European Centre for Press & Media Freedom – ECPMF). Στην αναφορά του ο Mapping Media Freedom έκανε ειδική μνεία στην επίθεση που δέχτηκε την ίδια ημέρα από τις δυνάμεις των ΜΑΤ ο ρεπόρτερ του Πρώτου Θέματος Στράτος Λούβαρης, συμβάν στο οποίο αναφέρθηκε και ο ιστότοπος protothema.gr: «Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν στο κέντρο της πόλης, ο ρεπόρτερ, που βρισκόταν στη συμβολή των οδών Εγνατία και Ιασωνίδου, πλησίασε για να καταγράψει τη σύλληψη ενός διαδηλωτή και τότε δέχτηκε χτύπημα και δακρυγόνο από αστυνομικό, παρά το γεγονός πως κρατούσε στο χέρι του τη δημοσιογραφική του ταυτότητα και, συνεπώς, ήταν διακριτή η ιδιότητά του».

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Σε ένα Κράτος Δικαίου, όπου προστατεύονται τα ατομικά δικαιώματα και συγκεκριμένα η ελευθερία του Τύπου, οι δημοσιογράφοι έχουν το δικαίωμα να ασκούν ελεύθερα και ανεξάρτητα, χωρίς λογοκρισία, καθώς και χωρίς δυσανάλογους και μη αιτιολογημένος περιορισμούς, το δημοσιογραφικό τους επάγγελμα, με σκοπό την ολόπλευρη ενημέρωση του κοινού για ζητήματα μείζονος δημοσίου ενδιαφέροντος.

Παρά την κατοχύρωση της ελευθερίας του Τύπου από το άρθρο 14 παρ. 2 του Συντάγματος («O τύπος είναι ελεύθερος. H λογοκρισία και κάθε άλλο προληπτικό μέτρο απαγορεύονται»), στην εξεταζόμενη περίπτωση, και σύμφωνα με την ΕΣΗΕΜ-Θ και τον Mapping Media Freedom, οι αστυνομικές Αρχές, αντί να διευκολύνουν το έργο των δημοσιογράφων, προχώρησαν σε απειλές κατάθεσης αγωγής και σε άσκηση φυσικής βίας σε βάρος τους, καθιστώντας δυσχερή και ουσιωδώς αδύνατη τη δημοσιογραφική κάλυψη ενός ζητήματος δημοσίου ενδιαφέροντος, για το οποίο η κοινή γνώμη έχει δικαίωμα προς ενημέρωση. 

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ