ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Θοδωρής Χονδρόγιαννος 05 • 09 • 2024

ΕΡΤ: Αδιαφάνεια προσλήψεων και επισφαλής εργασία ως απειλές για την ελευθερία του Τύπου

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
ΕΡΤ: Αδιαφάνεια προσλήψεων και επισφαλής εργασία ως απειλές για την ελευθερία του Τύπου
05 • 09 • 2024

Με ανακοίνωσή της προς τη διοριζόμενη απευθείας από την κυβέρνηση διοίκηση της ΕΡΤ, η ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει αδιαφάνεια στους διαγωνισμούς προσλήψεων και επισφάλεια στην προσφερόμενη εργασία εκ μέρους της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, συνθήκες που πλήττουν τη δυνατότητα παροχής δημοσιογραφικού έργου με όρους αντικειμενικότητας, πολυφωνίας και ανεξαρτησίας απέναντι στους φορείς δημόσιας εξουσίας, όπως επιβάλλει η ελευθερία του Τύπου και η συνταγματικά κατοχυρωμένη αποστολή της ΕΡΤ.

Στις 2 Αυγούστου 2024, η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) έστειλε επιστολή στη διοίκηση της ΕΡΤ αναφορικά με την αδιαφάνεια στις προσλήψεις της και τις επισφαλείς συνθήκες εργασίας της.

Η επιστολή της ΕΣΗΕΑ σημειώνει πως «έχει δεχθεί καταγγελίες σχετικά με την κήρυξη, ως άγονων διαγωνισμών για την πρόσληψη δημοσιογράφων σε περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΤ Α.Ε., παρά την εκδήλωση ενδιαφέροντος από συναδέλφους», προσθέτοντας: «Μετά τη δημοσίευση προκηρύξεων θέσεων εργασίας με συμβάσεις έργου για δημοσιογράφους σε περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΤ, συνάδελφοι, μεταξύ των οποίων και μέλη της ΕΣΗΕΑ, οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που θέτει η προκήρυξη, καταθέτουν αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Δυστυχώς, έχει παρατηρηθεί σε κάποιες περιπτώσεις να κηρύσσονται στη συνέχεια  άγονοι οι διαγωνισμοί, χωρίς δε να ενημερώνονται οι υποψήφιοι  για το αποτέλεσμα ή τους λόγους απόρριψης της αίτησής τους. Η απαξιωτική αυτή στάση της ΕΡΤ προσβάλλει επαγγελματίες δημοσιογράφους και, επιπλέον, το γεγονός ότι προβαίνει σε επαναπροκήρυξη των διαγωνισμών δημιουργεί ερωτήματα για τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους οι διαγωνισμοί δεν τελεσφορούν».

Σύμφωνα με τις γενικές αρχές παρεχόμενου περιεχομένου της ΕΡΤ, οι ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές της, καθώς και το περιεχόμενο των διαδικτυακών ιστοτόπων της, διέπονται, μεταξύ άλλων, από τις αρχές της αντικειμενικότητας και πληρότητας της ενημέρωσης, της πολυφωνίας και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών. Οι παραπάνω αρχές συμβάλλουν στη διακηρυγμένη αποστολή της ΕΡΤ, η οποία έχει ως σκοπό να παρέχει δημόσια ραδιοτηλεοπτική υπηρεσία σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος και να συμβάλλει «στην ενημέρωση του ελληνικού λαού», καθώς και «στη διασφάλιση της πολυφωνίας, στην ανεξάρτητη μετάδοση της πληροφορίας και της είδησης», ώστε να «είναι ανεξάρτητη από το Κράτος, όλους τους φορείς δημόσιας ή ιδιωτικής εξουσίας και τα πολιτικά κόμματα» και να «καταρτίζει» και να «εκπέμπει το ραδιοτηλεοπτικό και διαδικτυακό της περιεχόμενο, διεπόμενη μόνο από τις σχετικές διατάξεις του Συντάγματος και της κείμενης νομοθεσίας».

Ωστόσο, από τα προαναφερθέντα γεγονότα εγείρεται εν προκειμένω ζήτημα για το αν η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση δύναται να υπηρετήσει τις ως άνω αρχές και επομένως να επιτελέσει τον συνταγματικά κατοχυρωμένο σκοπό της. Κι αυτό γιατί οι καταγγελλόμενες αδιαφανείς διαδικασίες πρόσληψης και επισφαλείς συνθήκες εργασίας εκ μέρους της ΕΡΤ αποτελούν εν δυνάμει απειλή για την πλήρη, ελεύθερη και αντικειμενική δημοσιογραφική παραγωγή από το προσωπικό της, το οποίο με τη σειρά του αποτελεί απειλή για την ελευθερία του Τύπου.

Αναλυτικότερα, οι μη διαφανείς κανόνες πρόσληψης (όπως η προκήρυξη διαγωνισμών ως άγονων παρά την πλήρωση των κριτηρίων εκ μέρους των υποψηφίων, η μη ενημέρωσή τους για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού ή τους λόγους απόρριψης της αίτησής τους και η πρακτική των προσωπικών συνεντεύξεων με ένα μόνο πρόσωπο εκ μέρους της ΕΡΤ) αποτελεί πρόσφορο έδαφος, όπως ανοιχτά αφήνει να εννοηθεί και η ΕΣΗΕΑ, για ευνοϊκότερη μεταχείριση διαγωνιζομένων, τους οποίους η διοίκηση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, μέχρι σήμερα διοριζόμενη απευθείας από την κυβέρνηση, θεωρεί εγγύτερα στις κυβερνητικές θέσεις και απόψεις.

Δεύτερον, οι επισφαλείς συνθήκες εργασίας των δημοσιογράφων και η δυνατότητα εύκολης και ταχείας απομάκρυνσής τους από την ΕΡΤ τούς και τις καθιστούν ευάλωτους και ευάλωτες απέναντι στη διοίκηση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, συνθήκη που ενδέχεται να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο παρέχουν τη δημοσιογραφική εργασία τους και, πιο συγκεκριμένα, να τους αναγκάσουν να λειάνουν την οφειλόμενη κριτική τους απέναντι σε κυβερνητικές πράξεις, ώστε ακριβώς να μην τύχουν δυσμενούς μεταχείρισης από τους κυβερνητικά επιλεγμένους επικεφαλής της ΕΡΤ.

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Ο σκοπός, η αποστολή και οι γενικές αρχές παρεχόμενου περιεχομένου της ΕΡΤ επιβάλλουν στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση να παράγει ειδήσεις που θα σέβονται τις αρχές της αντικειμενικότητας και της πληρότητας της ενημέρωσης, καθώς και της πολυφωνίας και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, ώστε να παρέχει δημόσια ραδιοτηλεοπτική υπηρεσία σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος και να συμβάλλει στην ανεξάρτητη μετάδοση της πληροφορίας και της είδησης, με πλήρη ανεξαρτησία από το κράτος, τους φορείς δημόσιας ή ιδιωτικής εξουσίας και τα πολιτικά κόμματα.

Ωστόσο, οι καταγγελλόμενες εκ μέρους της ΕΣΗΕΑ αδιαφανείς διαδικασίες πρόσληψης και επισφαλείς συνθήκες εργασίας στην ΕΡΤ εγείρουν ζήτημα για το αν η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση δύναται απρόσκοπτα να υπηρετήσει τις ως άνω αρχές της και επομένως να επιτελέσει τον συνταγματικά κατοχυρωμένο σκοπό της, καθώς οι πρακτικές που στηλιτεύονται πλήττουν τη δυνατότητα παροχής δημοσιογραφικού έργου εκ μέρους των ρεπόρτερ με όρους αντικειμενικότητας, πολυφωνίας και ανεξαρτησίας απέναντι στην κυβέρνηση και τους φορείς δημόσιας εξουσίας.

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ