ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για τα εξώδικα της ΕΛΑΣ κατά εφημερίδων
02 • 04 • 2021

Η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών στηλιτεύει την αποστολή εξωδίκων από την ΕΛΑΣ κατά της Εφημερίδας των Συντακτών και του Documento, τονίζοντας ότι αποστολή των δημοσιογράφων είναι να ελέγχουν την εξουσία και να δίνουν φωνή στους πολίτες, ειδικά όταν επωνύμως καταγγέλλουν φαινόμενα κρατικής αυθαιρεσίας.

Στις 19 Μαρτίου 22 αστυνομικοί από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ) έστειλαν εξώδικα κατά της Εφημερίδας των Συντακτών και του Documento, αφού οι δύο εφημερίδες δημοσίευσαν την καταγγελία του πολίτη Άρη Παπαζαχαρουδάκη για βασανισμό του στη ΓΑΔΑ μετά τα περιστατικά αστυνομικής βίας στη Νέα Σμύρνη. Η αποστολή των εξωδίκων έγινε παρά το γεγονός ότι για την υπόθεση ξεκίνησε σχετική έρευνα από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛΑΣ).

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Σε ένα Κράτος Δικαίου, όπου προστατεύονται τα ατομικά δικαιώματα και συγκεκριμένα η Ελευθερία του Τύπου, οι δημοσιογράφοι έχουν το δικαίωμα να ασκούν ελεύθερα και ανεξάρτητα, χωρίς λογοκρισία και επιρροές, το δημοσιογραφικό τους επάγγελμα.

Παρά την κατοχύρωση της Ελευθερίας του Τύπου από το άρθρο 14 του Συντάγματος η ΕΣΗΕΑ στηλιτεύει εν προκειμένω την αποστολή εξωδίκων από αστυνομικούς της ΕΛΑΣ κατά δύο εφημερίδων, οι οποίες δημοσίευσαν την επώνυμη καταγγελία πολίτη για βασανισμό και άσκηση βίας σε βάρος του, εκπληρώνοντας την αποστολή της δημοσιογραφίας να ελέγχει την εξουσία και να δημοσιοποιεί καταγγελίες για φαινόμενα κρατικής αυθαιρεσίας.

Σύμφωνα με την ΕΣΗΕΑ, οι αστυνομικές Αρχές οφείλουν να ερευνούν τις καταγγελίες για κατάχρηση βίας και όχι να στρέφονται κατά δημοσιογράφων και μέσων ενημέρωσης με εξώδικα, μια πρακτική που στρέφεται κατά της ελεύθερης έκφρασης και της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας.

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ