ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Θοδωρής Χονδρόγιαννος 08 • 12 • 2021

Ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ ενάντια στη «στρατηγική οικονομικής εξόντωσης δημοσιογράφων και πολιτών»

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
08 • 12 • 2021

Η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών καταγγέλλει τη στρατηγική οικονομικής εξόντωσης που εφαρμόζουν μεγάλες επιχειρήσεις εναντίον δημοσιογράφων, αλλά και το φαινόμενο των αγωγών εναντίον πολιτών και πηγών, το οποίο απειλεί την αποστολή της δημοσιογραφίας για πολύπλευρη ενημέρωση της κοινής γνώμης.

Στις 8 Δεκεμβρίου 2021 η ΕΣΗΕΑ εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας την αντίθεσή της αφενός «στη στρατηγική οικονομικής εξόντωσης, που εφαρμόζουν μεγάλες επιχειρήσεις εναντίον δημοσιογράφων, προκειμένου να εμποδίσουν τη δημοσιογραφική έρευνα», αφετέρου στις αγωγές εναντίον πολιτών που μιλούν σε δημοσιογράφους, φαινόμενο που «στην πραγματικότητα αποτελεί εκφοβισμό απέναντι στην ενημέρωση και στον κοινωνικό έλεγχο, βάζοντας έτσι εμπόδια στην αποστολή των δημοσιογράφων, που είναι η πολύπλευρη ενημέρωση των πολιτών».

Η Ένωση κάνει αναφορά στις αγωγές της εταιρείας ΟΝΕΧ (ΟΝΕΞ) εναντίον δύο μελών του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου σχετικά με τοποθετήσεις σε τρεις ραδιοφωνικές συνεντεύξεις στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο 105,5 και στο ΡάδιοΜΕΡΑ, όπου εξέφρασαν την ανησυχία των κατοίκων του νησιού για φαινόμενα ρύπανσης από τις δραστηριότητες στο Ναυπηγείο του Νεωρίου. Με την αγωγή της η εταιρεία απαιτεί από κάθε μέλος του Παρατηρητηρίου αποζημίωση ενός εκατομμυρίου ευρώ και ακόμα ένα εκατομμύριο ευρώ από το ίδιο το Παρατηρητήριο, συνολικά, δηλαδή, απαιτεί αποζημίωση ύψους τριών εκατομμύρια ευρώ.

«Η Ένωση Συντακτών διαχρονικά υποστηρίζει ότι η δημοσιογραφική κάλυψη επί των δημοσίων θεμάτων, πάντα με απόλυτο σεβασμό στον κώδικα δεοντολογίας, εξασφαλίζει την ελεύθερη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και ενισχύει το αίτημα για διαφάνεια, το οποίο προβάλλει επιτακτικότερο τη σημερινή εποχή, που η παραπληροφόρηση και τα Fake News αποτελούν απειλή!», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ.

Ο νόμος που διέπει το βασικό νομικό πλαίσιο των αγωγών κατά δημοσιογράφων και μέσων ενημέρωσης είναι ο ν. 1178/81 (ΦΕΚ Α΄187/16.7.1981 – Περί αστικής ευθύνης του τύπου και άλλων τινών διατάξεων). Η ΕΣΗΕΑ έχει ζητήσει την κατάργησή του, υποστηρίζοντας ότι ο συγκεκριμένος νόμος έχει δημιουργήσει τη νομική βάση για μια βιομηχανία αγωγών που μοναδικό σκοπό έχει να φιμώσει τον Τύπο και τους δημοσιογράφους. Μέσα από αυτές τις αγωγές, σύμφωνα με την Ένωση, οι δικαστικά επιτιθέμενοι επιχειρούν ουσιαστικά να εξοντώσουν μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφους, «να εμποδίσουν τη δημοσιογραφική έρευνα και να σταματήσουν τις αποκαλύψεις. Επιθυμούν η δημοσιογραφία στη χώρα μας να μην είναι αποκαλυπτική, αλλά ελεγχόμενη. Να μην ενοχλεί και να μην ασχολείται με θέματα που θίγουν συμφέροντα».

Η μη υιοθέτηση ενός αποτελεσματικού νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπιση των SLAPP ουσιαστικά αφήνει μέσα ενημέρωσης, δημοσιογράφους και οργανώσεις απροστάτευτους απέναντι σε καταχρηστικές νομικές επιθέσεις από ισχυρά πολιτικά πρόσωπα ή μεγάλες πολυεθνικές που διαθέτουν τα οικονομικά μέσα για να ασκούν αγωγές και να διάγουν μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες απέναντι σε οικονομικά ασθενέστερα ΜΜΕ και δημοσιογράφους, με σκοπό να τους κάνουν να σωπάσουν, φαινόμενο που εν τέλει πλήττει κατάφορα την προστατευόμενη από το άρθρο 14 του Συντάγματος Ελευθερία του Τύπου.

Με φόντο τα παραπάνω, το κράτος οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα για την προστασία από καταχρηστικές νομικές επιθέσεις. Την ανάγκη υιοθέτησης τέτοιων μέτρων υποστηρίζουν τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πράγματι, η Κομισιόν έχει αναλάβει πρωτοβουλία που αποσκοπεί στο «να προστατέψει δημοσιογράφους και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» από πρακτικές SLAPP που στρέφονται εναντίον τους με σκοπό «να τους αποτρέψουν από το να ενημερώσουν το κοινό και να κάνουν ρεπορτάζ σε ζητήματα δημοσίου συμφέροντος».

Τον Νοέμβριο του 2021 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα, ζητώντας τη θέσπιση νέων κανόνων εντός της ΕΕ για τον περιορισμό των επαχθών νομικών αγωγών που αποσκοπούν, μέσα από υπερβολικούς και συχνά καταχρηστικούς ισχυρισμούς, στον εκφοβισμό, την επαγγελματική απαξίωση και τη φίμωση των επικριτικών φωνών δημοσιογράφων, οργανώσεων και μελών της κοινωνίας των πολιτών. Ανάμεσα στα μέτρα που πρότεινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι η θέσπιση κανόνων για την πρόωρη απόρριψη των SLAPP από τα δικαστήρια, ώστε οι καταχρηστικές αγωγές να σταματούν γρήγορα βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, με παράλληλη μάλιστα επιβολή προστίμων σε ενάγοντες ιδιώτες και εταιρείες που αποτυγχάνουν να αποδείξουν ότι η προσφυγή τους στη δικαιοσύνη δεν είναι καταχρηστική.

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Σε ένα Κράτος Δικαίου, όπου προστατεύονται τα ατομικά δικαιώματα και συγκεκριμένα η Ελευθερία του Τύπου, οι δημοσιογράφοι έχουν το δικαίωμα να ασκούν ελεύθερα και ανεξάρτητα, χωρίς λογοκρισία και επιρροές, το δημοσιογραφικό τους επάγγελμα.

Παρά την κατοχύρωση της Ελευθερίας του Τύπου από το άρθρο 14 του Συντάγματος, η ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει εν προκειμένω ότι οι αγωγές εναντίον πολιτών (όπως στην περίπτωση της ΟΝΕΧ) και δημοσιογραφικών πηγών απειλεί ουσιαστικά την αποστολή των δημοσιογράφων που είναι η πολύπλευρη ενημέρωση της κοινής γνώμης.

Σύμφωνα με την Ένωση, το φαινόμενο της βιομηχανίας αγωγών σε βάρος δημοσιογράφων οφείλεται στο αναχρονιστικό νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα και απαιτεί την άμεση υιοθέτηση μέτρων για την προστασία ρεπόρτερ, ΜΜΕ και μελών της κοινωνίας των πολιτών από καταχρηστικές νομικές επιθέσεις εναντίον τους, αναγκαιότητα που αναγνωρίζουν τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ