ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Θοδωρής Χονδρόγιαννος 06 • 12 • 2021

Ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ ενάντια σε αγωγή οικονομικής εξόντωσης δημοσιογράφου και μέσου ενημέρωσης

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ ενάντια σε αγωγή οικονομικής εξόντωσης δημοσιογράφου και μέσου ενημέρωσης
06 • 12 • 2021

Η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών καταγγέλλει αγωγή στελέχους της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» εναντίον δημοσιογράφου και μέσου ενημέρωσης, ως μια ενέργεια που στρέφεται κατά της δημοσιογραφικής έρευνας και της ελευθερίας του Τύπου.

Στις 19 Νοεμβρίου 2021 η ΕΣΗΕΑ εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας τη συμπαράστασή της στη δημοσιογράφο Σταυρούλα Πουλημένη και το συνεργατικό μέσο ενημέρωσης από τη βόρεια Ελλάδα Alterthess που δέχτηκαν αγωγή από στέλεχος της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός».

Αναφερόμενη στην παραπάνω νομική κίνηση η Ένωση Συντακτών σημειώνει ότι «με πρόσχημα τα προσωπικά δεδομένα επιχειρείται η οικονομική εξόντωση, με απαίτηση για αποζημίωση 100.000 ευρώ, καθώς και η φυλάκιση της συναδέλφου. Ενέργειες όπως αυτή αποτελούν απειλή κατά της δημοσιογραφικής έρευνας και της ελευθερίας του Τύπου. Η ΕΣΗΕΑ καταδικάζει τις αγωγές που στρέφονται κατά δημοσιογράφων και επιχειρούν να επιφέρουν πλήγμα στην ελευθερία του Τύπου».

Με φόντο τα παραπάνω, το κράτος οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα για την προστασία από καταχρηστικές νομικές επιθέσεις. Την ανάγκη υιοθέτησης τέτοιων μέτρων υποστηρίζουν τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πράγματι, η Κομισιόν έχει αναλάβει πρωτοβουλία που αποσκοπεί στο «να προστατέψει δημοσιογράφους και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» από πρακτικές SLAPP που στρέφονται εναντίον τους με σκοπό «να τους αποτρέψουν από το να ενημερώσουν το κοινό και να κάνουν ρεπορτάζ σε ζητήματα δημοσίου συμφέροντος».

Τον Νοέμβριο του 2021 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα, ζητώντας τη θέσπιση νέων κανόνων εντός της ΕΕ για τον περιορισμό των επαχθών νομικών αγωγών που αποσκοπούν, μέσα από υπερβολικούς και συχνά καταχρηστικούς ισχυρισμούς, στον εκφοβισμό, την επαγγελματική απαξίωση και τη φίμωση των επικριτικών φωνών δημοσιογράφων, οργανώσεων και μελών της κοινωνίας των πολιτών. Ανάμεσα στα μέτρα που πρότεινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι η θέσπιση κανόνων για την πρόωρη απόρριψη των SLAPP από τα δικαστήρια, ώστε οι καταχρηστικές αγωγές να σταματούν γρήγορα βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, με παράλληλη μάλιστα επιβολή προστίμων σε ενάγοντες ιδιώτες και εταιρείες που αποτυγχάνουν να αποδείξουν ότι η προσφυγή τους στη δικαιοσύνη δεν είναι καταχρηστική.

Πού εντοπίζεται το ζήτημα με το Κράτος Δικαίου;

Σε ένα Κράτος Δικαίου, όπου προστατεύονται τα ατομικά δικαιώματα και συγκεκριμένα η Ελευθερία του Τύπου, οι δημοσιογράφοι έχουν το δικαίωμα να ασκούν ελεύθερα και ανεξάρτητα, χωρίς λογοκρισία και επιρροές, το δημοσιογραφικό τους επάγγελμα.

Παρά την κατοχύρωση της Ελευθερίας του Τύπου από το άρθρο 14 του Συντάγματος, η ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει εν προκειμένω ότι η αγωγή της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στρέφεται κατά της δημοσιογράφου και του μέσου ενημέρωσης «με πρόσχημα τα προσωπικά δεδομένα», ενώ στην πραγματικότητα αποτελεί απειλή κατά της δημοσιογραφικής έρευνας και της ελευθερίας του Τύπου.

Το φαινόμενο των Στρατηγικών Αγωγών κατά της Συμμετοχής του Κοινού (SLAPPs) δεν αντιμετωπίζεται από το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα και απαιτεί την άμεση υιοθέτηση μέτρων για την προστασία ρεπόρτερ, ΜΜΕ και μελών της κοινωνίας των πολιτών από καταχρηστικές νομικές επιθέσεις εναντίον τους, αναγκαιότητα που αναγνωρίζουν τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ