ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Θοδωρής Χονδρόγιαννος 27 • 04 • 2021

Επώνυμη καταγγελία δημοσιογράφου για περιστατικά λογοκρισίας στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Επώνυμη καταγγελία δημοσιογράφου για περιστατικά λογοκρισίας στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση
27 • 04 • 2021

Σε δημοκρατικό κράτος δικαίου, η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να λειτουργεί ανεξάρτητα, κάνοντας την κυβέρνηση, τη Βουλή και τους άλλους φορείς δημόσιας εξουσίας να λογοδοτούν για τα κακώς κείμενά τους. Ωστόσο, τον Απρίλιο του 2021 η δημοσιογράφος Μάχη Νικολάρα κατήγγειλε επώνυμα και δημόσια περιστατικά λογοκρισίας και «κόψιμο» τηλεοπτικού ρεπορτάζ σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ, δείχνοντας ότι η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση στην Ελλάδα παραμένει υπό τον αυστηρό έλεγχο του κράτους.

Τον Απρίλιο του 2021, η δημοσιογράφος και ειδική γραμματέας της ΕΣΗΕΑ Μάχη Νικολάρα κατήγγειλε περιστατικό λογοκρισίας της από τη διοίκηση της ΕΡΤ, αφού «κόπηκε» τηλεοπτικό ρεπορτάζ της που σχετιζόταν με το αποκαλούμενο content moderation, δηλαδή την διαχείριση περιεχομένου στα social media, η οποία φτάνει σε σημείο φίμωσης και λογοκρισίας απόψεων.

Συγκεκριμένα, με ανάρτησή της στο Facebook, η δημοσιογράφος της ΕΡΤ ανέφερε: «Ήμουν στο μοντάζ όταν έμαθα ότι το ρεπορτάζ μου κόβεται και ετοιμάζεται εσπευσμένα άλλο θέμα για να αντικαταστήσει το δικό μου. Ακολούθως ενημερώθηκα και επισήμως ότι το ρεπορτάζ μου δεν θα παίξει αν και ήταν πλέον έτοιμο και προγραμματισμένο για το επεισόδιο της εκπομπής «Ειδικές Αποστολές» που προβλήθηκε τη Δευτέρα 12/4. Γιατί κόπηκε ένα θέμα για τη λογοκρισία στα social media; Εξήγηση σοβαρή και τεκμηριωμένη δεν έλαβα αν και το ζήτησα πολλές φορές και γραπτώς και προφορικά».

Την ίδια περίοδο ο πρωθυπουργός επέλεξε για τη θέση του προέδρου της ΕΡΤ τον Κωνσταντίνο Ζούλα, δηλαδή τον πρώην επικεφαλής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ. Η εν λόγω απόφαση έφερε έναν άνθρωπο του κυβερνώντος κόμματος στα ηνία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, μια κίνηση που επικρίθηκε ως επιχείρηση ελέγχου της ΕΡΤ από την κυβέρνηση. 

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Σε ένα Κράτος Δικαίου, όπου προστατεύονται τα ατομικά δικαιώματα και συγκεκριμένα η Ελευθερία του Τύπου, οι δημοσιογράφοι έχουν το δικαίωμα να ασκούν ελεύθερα και ανεξάρτητα, χωρίς λογοκρισία και επιρροές, το δημοσιογραφικό επάγγελμα. Παρά την κατοχύρωση της Ελευθερίας του Τύπου από το άρθρο 14 του Συντάγματος, η παραπάνω καταγγελία αποτελεί περίπτωση παραβίασης της απρόσκοπτης άσκησης του δημοσιογραφικού λειτουργήματος από δημοσιογράφο.

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ