ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Χριστιάννα Στυλιανίδου 19 • 04 • 2023

Μη συμμόρφωση με τους ενωσιακούς κανόνες για τον περιβαλλοντικό θόρυβο – παράβαση: INFR(2017)2150

Χριστιάννα Στυλιανίδου
Μη συμμόρφωση με τους ενωσιακούς κανόνες για τον περιβαλλοντικό θόρυβο – παράβαση: INFR(2017)2150
19 • 04 • 2023

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο διαδικασίας επί παραβάσει αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα επειδή δεν συμμορφώνεται με τους ενωσιακούς κανόνες για τον περιβαλλοντικό θόρυβο. 

Α. Κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλει να εφαρμόζει την ενωσιακή νομοθεσία και να προβαίνει στις κατάλληλες προς εκπλήρωση του σκοπού αυτού ενέργειες. 

Με βάση την ως άνω οδηγία τα κράτη μέλη πρέπει να εκπονούν, να εγκρίνουν και να αναθεωρούν σε περιοδική βάση χάρτες θορύβου και σχέδια δράσης για τη διαχείριση των προβλημάτων και των επιδράσεων του θορύβου. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν έχει εγκρίνει ούτε επανεξετάσει αρκετούς χάρτες θορύβου και σχέδια δράσης για διάφορα πολεοδομικά συγκροτήματα και οδικούς άξονες. Ταυτόχρονα, ορισμένοι χάρτες και σχέδια έχουν εγκριθεί χωρίς να πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις που ορίζονται στην οδηγία και χωρίς τη δέουσα διαβούλευση με το κοινό.  

Πληροφορίες για τη συγκεκριμένη διαδικασία και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς την υπό κρίση παράβαση μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμπληρώνοντας στο πεδίο «αριθμός παράβασης»: INFR(2017)2150. 

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Η εφαρμογή του ενωσιακού δικαίου αποτελεί υποχρέωση των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αν εντοπισθούν πιθανές παραβιάσεις του Δικαίου της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δύναται να προχωρήσει σε μία σειρά ενεργειών κατά του συγκεκριμένου κράτους μέλους, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η ορθή και πλήρης εφαρμογή του ενωσιακού δικαίου, εκκινώντας διαδικασία επί παραβάσει σύμφωνα με τα άρθρα 258 και 260 της ΣΛΕΕ.

Τον Απρίλιο του 2023 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη προς την Ελλάδα λόγω της μη συμμόρφωσης της χώρας με τους ενωσιακούς κανόνες για τον περιβαλλοντικό θόρυβο, καλώντας τη να εγκρίνει στρατηγικούς χάρτες θορύβου και σχέδια δράσης. 

Χριστιάννα Στυλιανίδου
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ