ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Νεφέλη Λάππα 16 • 11 • 2023

Ρήτρα κατοικίας από την ελληνική νομοθεσία για οικογενειακές παροχές αντίθετη με τους ενωσιακούς κανόνες για τις οικογενειακές παροχές- παράβαση: INFR(2023)2097

Νεφέλη Λάππα
Ρήτρα κατοικίας από την ελληνική νομοθεσία για οικογενειακές παροχές αντίθετη με τους ενωσιακούς κανόνες για τις οικογενειακές παροχές- παράβαση: INFR(2023)2097
16 • 11 • 2023

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο διαδικασίας επί παραβάσει απέστειλε κατ’ άρθρο 258 της ΣΛΕΕ προειδοποιητική επιστολή προς την Ελλάδα, λόγω μη συμμόρφωσης των εθνικών της κανόνων με την ενωσιακή νομοθεσία, και συγκεκριμένα με τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 883/2004 που καθορίζει τον συντονισμό της κοινωνικής ασφάλισης και τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 492/2011 που προβλέπει την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων, καθώς και το άρθρο 45 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εξασφαλίζει την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων εντός της Ένωσης.

Κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλει να εφαρμόζει την ενωσιακή νομοθεσία και να προβαίνει στις κατάλληλες προς εκπλήρωση του σκοπού αυτού ενέργειες. Αρμόδιο όργανο για τον εντοπισμό πιθανών παραβιάσεων του Δικαίου της ΕΕ είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην περίπτωση που κάποιο κράτος μέλος δεν εφαρμόζει το ενωσιακό δίκαιο και έχει παραβεί κάποια από τις υποχρεώσεις που προβλέπονται στις Συνθήκες της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να κινήσει επίσημη διαδικασία επί παραβάσει κατά τα αναφερόμενα στα άρθρα 258 και 260 της ΣΛΕΕ (βλ. περισσότερα σχετικά με τη διαδικασία επί παραβάσει μεταξύ άλλων σε 1, 2, 3, 4). 

Πρώτον, ο Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 883/2004  (για το συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης), προβλέπει μεταξύ άλλων ότι οι υπήκοοι των κρατών μελών απολαμβάνουν των ιδίων δικαιωμάτων και υπόκεινται στις ίδιες υποχρεώσεις που απορρέουν από τη νομοθεσία κάθε κράτους μέλους αναφορικά με τα συστήματα κοινωνικής ασφάλειας.

Όπως αναφέρεται, ωστόσο, στη “Δέσμη παραβάσεων Νοεμβρίου: κυριότερες αποφάσεις – 16-11-2023”  σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, αίτηση για οικογενειακές παροχές δικαιούνται να υποβάλουν μόνο οι υπήκοοι της ΕΕ που διαμένουν τουλάχιστον επί πέντε έτη μαζί με τα παιδιά τους στην Ελλάδα. Οι υπήκοοι τρίτων χωρών οι οποίοι καλύπτονται από τους ενωσιακούς κανόνες για τον συντονισμό της κοινωνικής ασφάλισης (π.χ. επειδή μετακόμισαν στην Ελλάδα από άλλο κράτος μέλος της ΕΕ) μπορούν να υποβάλουν αίτηση για οικογενειακές παροχές μόνο αφού έχουν διαμείνει στην Ελλάδα για τουλάχιστον δώδεκα έτη. Κατά την Επιτροπή, η εν λόγω νομοθεσία παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ, καθώς δεν αντιμετωπίζει ισότιμα τους πολίτες της ΕΕ, κάτι που συνιστά διάκριση. Επιπλέον, ο κανονισμός για τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης απαγορεύει κάθε προϋπόθεση κατοικίας για τη λήψη παροχών κοινωνικής ασφάλισης, όπως το οικογενειακό επίδομα. 

Για τον λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει στην Ελλάδα προειδοποιητική επιστολή (“letter of formal notice”), καλώντας τη να συμμορφωθεί με τους ενωσιακούς κανόνες για τις οικογενειακές παροχές . 

Περισσότερες πληροφορίες για τη συγκεκριμένη διαδικασία και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς την υπό κρίση παράβαση μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμπληρώνοντας στο πεδίο «Αριθμός υπόθεσης επί παραβάσει»: INFR(2023)2097.

Πού είναι το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Η εφαρμογή του ενωσιακού δικαίου αποτελεί υποχρέωση των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν εντοπισθούν πιθανές παραβιάσεις του Δικαίου της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δύναται να προχωρήσει σε μία σειρά ενεργειών κατά του συγκεκριμένου κράτους μέλους, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η ορθή και πλήρης εφαρμογή του ενωσιακού δικαίου, εκκινώντας διαδικασία επί παραβάσει σύμφωνα με τα άρθρα 258 και 260 της ΣΛΕΕ. 

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή, καλώντας την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 883/2004 (συντονισμός της κοινωνικής ασφάλισης) και τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 492/2011 (ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων) και να εναρμονίσει τις διατάξεις της εθνικής της νομοθεσίας με τις προβλέψεις αυτών.

Νεφέλη Λάππα
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ