Μετά την επικράτηση στις εκλογές του 2019, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε με Προεδρικό Διάταγμα (Τεύχος Α’ 119/ 08.07.2019) υπό την εποπτεία του Μεγάρου Μαξίμου τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, η οποία είναι ο εποπτευόμενος φορέας της ΕΡΤ και του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Το άρθρο 5 του ΠΔ αναφέρει συγκεκριμένα ότι «[…] στον Πρωθυπουργό μεταφέρονται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, όπως αυτή οργανώθηκε με τις διατάξεις του Κεφαλαίου Ε’ του π.δ. 82/2017 και η Ειδική Γραμματεία Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων όπως οργανώθηκε με τις διατάξεις του Κεφαλαίου ΣΤ’ του ίδιου π.δ.»
Ωστόσο, η απόφαση Μητσοτάκη να θέσει υπό την εποπτεία του την ΕΡΤ δέχθηκε ανάλογη κριτική, αφού θεωρήθηκε ως δείγμα συγκεντρωτισμού εξουσιών και ελέγχου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης από την κυβέρνηση.
Μάλιστα, τον Οκτώβριο του 2020, στη γνωμοδότηση με αριθμ. 174/2020 του Ε’ Τμήματός του, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε ότι «η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του Κράτους, έννοια που υπερβαίνει, ως προς την έκταση και το περιεχόμενο, την έννοια της κρατικής εποπτείας, φορέας δε ελέγχου και επιβολής κυρώσεων στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα είναι αποκλειστικώς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και όχι η Κεντρική Δημόσια Διοίκηση».
Σε ένα Κράτος Δικαίου, όπου προστατεύονται τα ατομικά δικαιώματα και συγκεκριμένα η Ελευθερία του Τύπου, οι δημοσιογράφοι έχουν το δικαίωμα να ασκούν ελεύθερα και ανεξάρτητα, χωρίς λογοκρισία και επιρροές, το δημοσιογραφικό επάγγελμα.
Ακόμη, η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση και τα πρακτορεία ειδήσεων θα πρέπει να λειτουργούν ανεπηρέαστα από την κρατική εξουσία και την κυβέρνηση, τα κακώς κείμενα της οποίας πρέπει να αναδεικνύουν δημόσια προς χάριν του ελέγχου της εξουσίας. Μόνο ανεξάρτητες αρχές, όπως θεωρητικά είναι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) πρέπει να εποπτεύουν τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση και το ΑΠΕ-ΜΠΕ και όχι κάποιο κυβερνητικό γραφείο, όπως του πρωθυπουργού.
Αριθμός Λογαριασμού: 1100 0232 0016 560
IBAN: GR56 0140 1100 1100 0232 0016 560
BIC: CRBAGRAA
Στον αγώνα μας για Λογοδοσία και Διαφάνεια, απέναντι σε οτιδήποτε υπονομεύει τις αρχές της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου.
Γιατί η Δημοκρατία δεν είναι αυτονόητη.
Είναι στο χέρι μας να μη στεκόμαστε απαθείς ή κυνικοί.
Δες πώς μπορείς να μας βοηθήσεις, εδώ!