ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
Χριστιάννα Στυλιανίδου
Διαδικασία επί παραβάσει – Αιτιολογημένες γνώμες προς την Ελλάδα κατά το έτος 2024
20 • 12 • 2024

Εντός του 2024 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την αποστολή αιτιολογημένης γνώμης προς την Ελλάδα σε περισσότερες από 10 περιπτώσεις, οι οποίες αφορούσαν, μεταξύ άλλων, ζητήματα μη ορθής μεταφοράς ή εφαρμογής κανόνων της ΕΕ σχετικά με το περιβάλλον, τις μεταφορές, τη δικαιοσύνη και τη φορολογία.

Κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλει να εφαρμόζει την ενωσιακή νομοθεσία και να προβαίνει στις κατάλληλες προς εκπλήρωση του σκοπού αυτού ενέργειες. Αρμόδιο όργανο για τον εντοπισμό πιθανών παραβιάσεων του Δικαίου της ΕΕ είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Στην περίπτωση που κάποιο κράτος μέλος δεν εφαρμόζει το ενωσιακό δίκαιο ή εν γένει δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις που υπέχει βάσει του δικαίου της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να κινήσει επίσημη διαδικασία επί παραβάσει κατά τα αναφερόμενα στα άρθρα 258 και 260 της ΣΛΕΕ (βλ. περισσότερα σχετικά με τη διαδικασία επί παραβάσει μεταξύ άλλων σε 1, 2, 3, 4).

  1. Όπως αναφέρεται στη «Δέσμη παραβάσεων Απριλίου: κυριότερες αποφάσεις/24-4-2024», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη (και) προς την Ελλάδα λόγω μη ορθής μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας (ΕΕ) 2017/1371 για την καταπολέμηση της απάτης σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ [INFR(2021)2236], καθώς έκρινε ότι: α) η χώρα δεν έχει μεταφέρει ορθά τις διατάξεις της οδηγίας σχετικά με τον ορισμό της «παθητικής δωροδοκίας» και του «δημοσίου λειτουργού» και β) ορισμένες από τις διατάξεις που κοινοποίησε η χώρα προβλέπουν κανόνες που περιορίζουν την αποτελεσματικότητα και την αποτρεπτικότητα των κυρώσεων που προβλέπονται για ποινικά αδικήματα που εμπίπτουν στο πλαίσιο εφαρμογής της οδηγίας. 
  2. Όπως αναφέρεται στη «Δέσμη παραβάσεων Μαΐου: κυριότερες αποφάσεις/23-5-2024», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, επειδή δεν έχει τροποποιήσει τους κανόνες σχετικά με την ταξινόμηση και φορολόγηση αυτοκινήτων [INFR(2020)4001], καθώς έκρινε ότι οι διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας: α) δεν συνάδουν με το άρθρο 110 της Συνθήκης, διότι τα οχήματα που εισάγονται από άλλο κράτος μέλος επιβαρύνονται με υψηλότερη φορολογία σε σύγκριση με τα εγχώρια οχήματα και β) αντίκεινται στα άρθρα 34 και 36 της ΣΛΕΕ, λόγω της απαγόρευσης ταξινόμησης ορισμένων μεταχειρισμένων οχημάτων που εισάγονται στην Ελλάδα, ενώ δεν επιβάλλεται παρόμοια απαγόρευση στις αντίστοιχες κατηγορίες εγχώριων οχημάτων. 
  3. Όπως αναφέρεται στη «Δέσμη παραβάσεων Ιουλίου: κυριότερες αποφάσεις/25-7-2024» , η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη προς την Ελλάδα λόγω μη συμμόρφωσης με τους κανόνες της ΕΕ για τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλειας και την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων [INFR(2023)2097], καθώς θεώρησε ότι οι προϋποθέσεις που θέτει η ελληνική νομοθεσία για τις οικογενειακές παροχές εισάγουν διακρίσεις και παραβιάζουν το δίκαιο της ΕΕ. 
  4. Όπως αναφέρεται στη «Δέσμη παραβάσεων Οκτωβρίου: κυριότερες αποφάσεις/3-10-2024», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει σε δύο περιπτώσεις αιτιολογημένη γνώμη προς την Ελλάδα, λόγω: 

α) μη συμμόρφωσης με την ενωσιακή νομοθεσία σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων και με τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης [INFR(2023)4003], καθώς έκρινε ότι αποτελεί απαίτηση που έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες της ΕΕ, το ότι, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, οι επαγγελματίες που έχουν αποκτήσει προσόντα συμβούλων σταδιοδρομίας σε άλλα κράτη μέλη πρέπει να λάβουν αναγνώριση των ακαδημαϊκών τίτλων τους προτού τους επιτραπεί να εργαστούν στην Ελλάδα.

β) του ότι ήταν μεταξύ των χωρών που δεν κοινοποίησαν προς την Επιτροπή μέτρα για την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας 2014/112/ΕΕ για τον χρόνο εργασίας στον τομέα των μεταφορών εσωτερικής ναυσιπλοΐας [INFR(2023)2138]. 

  1. Όπως αναφέρεται στη «Δέσμη παραβάσεων Δεκεμβρίου: κυριότερες αποφάσεις/16-12-2024», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει σε τέσσερις περιπτώσεις αιτιολογημένη γνώμη προς την Ελλάδα, λόγω: 

α) του ότι ήταν μεταξύ των χωρών που δεν εφαρμόζουν ορθά την οδηγία περί υγειονομικής ταφής των αποβλήτων και την οδηγία-πλαίσιο για τα απόβλητα [INFR(2021)2166], καθώς έκρινε ότι: α) εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις σε 84 χώρους υγειονομικής ταφής και β) η ικανότητα των εγκαταστάσεων επεξεργασίας αποβλήτων πριν από την υγειονομική ταφή είναι ανεπαρκής για την επεξεργασία των μεικτών αστικών αποβλήτων. 

β) του ότι ήταν μεταξύ των χωρών που δεν έχουν μεταφέρει στο εθνικό τους δίκαιο την οδηγία για την Ευρωβινιέτα (οδηγία 1999/62/ΕΚ, όπως τροποποιήθηκε από την οδηγία (ΕΕ) 2022/362) [INFR(2024)0155].

γ) μη λήψης των αναγκαίων μέτρων για την εφαρμογή των διαδικασιών πλοήγησης βάσει επιδόσεων (PBN) στα ελληνικά αεροδρόμια, όπως απαιτείται από τους εκτελεστικούς κανονισμούς (ΕΕ) 2018/1048 και 2018/1139 [INFR(2024)2014].

δ) του ότι ήταν μεταξύ των χωρών που δεν έχουν ορίσει τις αρμόδιες αρχές για την εφαρμογή της πράξης για τη διακυβέρνηση δεδομένων ή δεν έχουν αποδείξει ότι οι εν λόγω αρμόδιες αρχές είναι εξουσιοδοτημένες να εκτελούν τα καθήκοντα που απαιτούνται βάσει της πράξης [INFR(2024)2061].

Πληροφορίες για όλες τις ως άνω διαδικασίες και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορείτε να δείτε και στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμπληρώνοντας στο πεδίο «Αριθμός υπόθεσης επί παραβάσει» τους αναφερόμενους εντός του κειμένου αριθμούς των υποθέσεων [INFR(….)….].  

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Η εφαρμογή του ενωσιακού δικαίου αποτελεί υποχρέωση των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αν εντοπισθούν πιθανές παραβιάσεις του Δικαίου της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δύναται να προχωρήσει σε μία σειρά ενεργειών κατά του συγκεκριμένου κράτους μέλους, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η ορθή και πλήρης εφαρμογή του ενωσιακού δικαίου.

Εντός του 2024 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε στο πλαίσιο διαδικασίας επί παραβάσει να αποστείλει, κατ’ άρθρο 258 της ΣΛΕΕ, αιτιολογημένη γνώμη προς την Ελλάδα σε 12 περιπτώσεις. 

Χριστιάννα Στυλιανίδου
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ