ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Αστυνομική βία σε βάρος φωτορεπόρτερ κατά την κάλυψη της απεργίας για τα Τέμπη (28.2.2025)
18 • 03 • 2025

Η ΕΣΗΕΑ και η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας κατήγγειλαν την απρόκλητη και αυθαίρετη άσκηση σωματικής βίας σε βάρος των φωτορεπόρτερ Ορέστη Παναγιώτου και Αλέξανδρου Μπελτέ κατά την κάλυψη των κινητοποιήσεων για τη συμπλήρωση δύο χρόνων από το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών. Η συμπεριφορά των αστυνομικών Αρχών θέτει ζήτημα αφενός παραβίασης του νομοθετικού πλαισίου για τη σύννομη λειτουργία των κρατικών Αρχών με σκοπό την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφετέρου παραβίασης της συνταγματικά κατοχυρωμένης ελευθερίας του Τύπου. 

Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2025 δημοσιεύθηκαν καταγγελίες, τεκμήρια και ανακοινώσεις αναφορικά με την άσκηση υπέρμετρης και απρόκλητης αστυνομικής βίας σε βάρος εκπροσώπων του Τύπου και πιο συγκεκριμένα των φωτορεπόρτερ Ορέστη Παναγιώτου και Αλέξανδρου Μπελτέ, κατά την κάλυψη των κινητοποιήσεων με φόντο τη συμπλήρωση δύο χρόνων από το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών.

Πιο αναλυτικά, στις 4 Μαρτίου 2025 η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) εξέδωσε ανακοίνωση, καταγγέλλοντας τον «τραυματισμό των συναδέλφων μας φωτορεπόρτερ Ορέστη Παναγιώτου και Αλέξανδρου Μπελτέ, οι οποίοι κατά την εργασία τους για την κάλυψη του συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα κατά τη δεύτερη επέτειο της τραγωδίας στα Τέμπη, δέχθηκαν επίθεση από αγνώστους και αστυνομικές δυνάμεις». Η δημοσιογραφική ένωση πρόσθεσε: «Η ΕΣΗΕΑ συμπαρίσταται στους συναδέλφους που επιτέλεσαν το καθήκον τους, αυτό της ενημέρωσης των πολιτών. Καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας κατά πολιτών που διαδηλώνουν ειρηνικά. Τέτοιου είδους επιθέσεις δεν πτοούν τους δημοσιογράφους. Είμαστε παρόντες στις επάλξεις για την ελευθερία της έκφρασης και την δημοκρατία».

Η αστυνομική βία σε βάρος των φωτορεπόρτερ Παναγιώτου και Μπελτέ καταγράφηκε ως σωματική επίθεση και παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου και από τον μηχανισμό καταγραφής παραβιάσεων της ελευθερίας του Τύπου Mapping Media Freedom, ο οποίος λειτουργεί με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ελευθερία του Τύπου και των ΜΜΕ (European Centre for Press & Media Freedom – ECPMF).

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σε σχετική ανακοίνωσή της την 1η Μαρτίου, η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛΑΣ) υπερασπίστηκε το έργο των αστυνομικών δυνάμεων ως αναπτυσσόμενο «στο πλαίσιο του νόμου».

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Σε ένα κράτος δικαίου, όπου προστατεύονται τα ατομικά δικαιώματα και συγκεκριμένα η ελευθερία του Τύπου, οι δημοσιογράφοι και οι φωτορεπόρτερ έχουν το δικαίωμα να ασκούν ελεύθερα και ανεξάρτητα, χωρίς λογοκρισία, καθώς και χωρίς δυσανάλογους και μη αιτιολογημένος περιορισμούς, το επάγγελμά τους, με σκοπό την ολόπλευρη ενημέρωση του κοινού για ζητήματα μείζονος δημοσίου ενδιαφέροντος. 

Παρά την κατοχύρωση της ελευθερίας του Τύπου από το άρθρο 14 παρ. 2 του Συντάγματος («O τύπος είναι ελεύθερος. H λογοκρισία και κάθε άλλο προληπτικό μέτρο απαγορεύονται»), στην εξεταζόμενη περίπτωση οι αστυνομικές Αρχές όχι μόνο δεν διευκόλυναν το έργο των εκπροσώπων του Τύπου κατά την άσκηση των δικαιωμάτων τους, αλλά άσκησαν σοβαρή και απρόκλητη σωματική βία σε βάρος τους, καθιστώντας ουσιωδώς αδύνατη την εκ μέρους τους κάλυψη ενός ζητήματος δημοσίου ενδιαφέροντος, για το οποίο η κοινή γνώμη έχει δικαίωμα προς ενημέρωση.

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ