Μετά τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις του Reporters United και της ΕφΣυν (1, 2) για το σκάνδαλο των υποκλοπών, καθώς και την επιβεβαίωση της παρακολούθησης του ευρωβουλευτή και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), ο ανιψιός του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης υπέβαλε στις 5 Αυγούστου την παραίτησή του από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τους χειρισμούς της Υπηρεσίας. Την ίδια μέρα παραιτήθηκε και ο Παναγιώτης Κοντολέων από το αξίωμα του διοικητή της ΕΥΠ.
Την ημέρα της παραίτησής του ο κ. Δημητριάδης κατέθεσε αγωγή σε βάρος του Reporters United, της ΕφΣυν και των δημοσιογράφων Νικόλα Λεοντόπουλου, Θοδωρή Χονδρόγιαννου και Θανάση Κουκάκη, στρεφόμενος κατά των αποκαλύψεων της δημοσιογραφικής έρευνας και απαιτώντας από όλους τους εναγομένους ένα ποσό που συνολικά ξεπερνά το μισό εκατ. ευρώ (150.000 ευρώ από το Reporters United, 250.000 ευρώ από την ΕφΣυν και 150.000 ευρώ από τον Θανάση Κουκάκη).
Η αγωγή Δημητριάδη έτυχε γενικής αποδοκιμασίας και καταδίκης ως απόπειρα εκφοβισμού μίντια και δημοσιογράφων, με σκοπό τη φίμωση και τη διακοπή της δημοσιογραφικής έρευνας.
Η εκπρόσωπος του διακρατικού Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) Τερέζα Ριμπέιρο, υπεύθυνη για θέματα ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, προχώρησε σε δήλωση στήριξης υπέρ των δημοσιογράφων: «Θα παρακολουθώ στενά την αγωγή του Γρηγόρη Δημητριάδη κατά του Reporters United, της Εφημερίδας των Συντακτών και των δημοσιογράφων Νικόλα Λεοντόπουλου και Θοδωρή Χονδρόγιαννου για τα ρεπορτάζ τους σχετικά με τις φερόμενες συμφωνίες με πωλητή του λογισμικού υποκλοπών Predator. Δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση του νόμου για καταστολή των μέσων ενημέρωσης».
Κατά της αγωγής αντέδρασαν με εκτενή ανακοίνωσή τους οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF), εκφράζοντας την ανησυχία τους για τις «καταχρηστικές αγωγές» του κ. Δημητριάδη.
«Η απόφαση της αγωγής σε βάρος του Θανάση Κουκάκη και των δημοσιογράφων που ερεύνησαν την παρακολούθηση που υπέστη, αντί να γίνει προσπάθεια να πέσει φως στην ίδια την παρακολούθηση, είναι απαράδεκτη», είπε ο υπεύθυνος των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για την ΕΕ και τα Βαλκάνια Πάβολ Σζλάι. «Καλούμε τον Γρηγόρη Δημητριάδη να αποσύρει αμέσως τις καταχρηστικές αγωγές του κατά των Reporters United, της ΕφΣυν και του Θανάση Κουκάκη, μοναδικός σκοπός των οποίων είναι να εκφοβίσει τους δημοσιογράφους».
Το φαινόμενο των νομικών επιθέσεων εναντίον δημοσιογράφων αποτελεί σοβαρό ζήτημα για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, καθώς η χώρα δεν έχει υιοθετήσει μέχρι σήμερα ειδική νομοθεσία για την προστασία μελών της κοινωνίας των πολιτών, οργανισμών, μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφων από τις Στρατηγικές Αγωγές κατά της Συμμετοχής του Κοινού, τις λεγόμενες SLAPP, σκοπός των οποίων είναι να φιμώσουν όσους ασκούν κριτική (μέλη της κοινωνίας των πολιτών και οργανισμούς, μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφους) μέσω της ηθικής και οικονομικής εξουθένωσής τους.
Ο νόμος που διέπει το βασικό νομικό πλαίσιο των αγωγών κατά δημοσιογράφων και μέσων ενημέρωσης είναι ο ν. 1178/81 (ΦΕΚ Α΄187/16.7.1981 – Περί αστικής ευθύνης του τύπου και άλλων τινών διατάξεων). Η ΕΣΗΕΑ έχει ζητήσει την κατάργησή του, υποστηρίζοντας ότι ο συγκεκριμένος νόμος έχει δημιουργήσει τη νομική βάση για μια βιομηχανία αγωγών που μοναδικό σκοπό έχει να φιμώσει τον Τύπο και τους δημοσιογράφους. Μέσα από αυτές τις αγωγές, σύμφωνα με την Ένωση, οι δικαστικά επιτιθέμενοι επιχειρούν ουσιαστικά να εξοντώσουν μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφους, «να εμποδίσουν τη δημοσιογραφική έρευνα και να σταματήσουν τις αποκαλύψεις. Επιθυμούν η δημοσιογραφία στη χώρα μας να μην είναι αποκαλυπτική, αλλά ελεγχόμενη. Να μην ενοχλεί και να μην ασχολείται με θέματα που θίγουν συμφέροντα».
Σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 1 του ν. 1178/81, ο ιδιοκτήτης κάθε εντύπου υποχρεώνεται σε πλήρη αποζημίωση για παράνομη περιουσιακή ζημία και σε χρηματική ικανοποίηση της ηθικής βλάβης για δημοσίευμα που υπαίτια έθιξε την τιμή και την υπόληψη κάποιου ατόμου, έστω και αν η κατά το άρθρο 914 του Αστικού Κώδικα υπαιτιότητα ή η κατά το άρθρο 919 του Αστικού Κώδικα πρόθεση ή η κατά το άρθρο 920 του Αστικού Κώδικα γνώση ή υπαίτια άγνοια συντρέχει στο συντάκτη του δημοσιεύματος ή, αν αυτός είναι άγνωστος, στον εκδότη ή τον διευθυντή σύνταξης του μέσου που δημοσίευσε το επίμαχο άρθρο. Ακόμη, σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 5 του ίδιου νόμου, ο αδικηθείς θα πρέπει, προτού ασκήσει αγωγή, να καλέσει με έγγραφη, εξώδικη πρόσκλησή του τον ιδιοκτήτη του εντύπου ή, όταν αυτός είναι άγνωστος, τον εκδότη ή το διευθυντή σύνταξής του, να αποκαταστήσει την προσβολή με την καταχώριση σε αυτό κειμένου που του υποδεικνύει.
Οι παραπάνω διατάξεις επιτρέπουν σε πολιτικά πρόσωπα, ισχυρούς ιδιώτες και μεγάλες επιχειρήσεις να στραφούν δικαστικά κατά μέσων και ενημέρωσης και δημοσιογράφων, απαιτώντας ως αποζημίωση υπέρογκα χρηματικά ποσά που στην πραγματικότητα δεν στοχεύουν στην αποκατάσταση ζημίας ή ικανοποίηση ηθικής βλάβης, αλλά στον εκφοβισμό ρεπόρτερ και ΜΜΕ. Με τις αρχικές του διατάξεις να έχουν ψηφιστεί πριν από 40 χρόνια, ο συγκεκριμένος νόμος δεν περιέχει διατάξεις για την προστασία από τις SLAPP.
Η μη υιοθέτηση ενός αποτελεσματικού νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπιση των SLAPP ουσιαστικά αφήνει μέσα ενημέρωσης, δημοσιογράφους και οργανώσεις απροστάτευτους απέναντι σε καταχρηστικές νομικές επιθέσεις από ισχυρά πολιτικά πρόσωπα ή μεγάλες πολυεθνικές που διαθέτουν τα οικονομικά μέσα για να ασκούν αγωγές και να διάγουν μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες απέναντι σε οικονομικά ασθενέστερα ΜΜΕ και δημοσιογράφους, με σκοπό να τους κάνουν να σωπάσουν, φαινόμενο που εν τέλει πλήττει κατάφορα την προστατευόμενη από το άρθρο 14 του Συντάγματος Ελευθερία του Τύπου.
Με φόντο τα παραπάνω, το κράτος οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα για την προστασία από καταχρηστικές νομικές επιθέσεις. Την ανάγκη υιοθέτησης τέτοιων μέτρων υποστηρίζουν τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πράγματι, η Κομισιόν έχει αναλάβει πρωτοβουλία που αποσκοπεί στο «να προστατέψει δημοσιογράφους και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» από πρακτικές SLAPP που στρέφονται εναντίον τους με σκοπό «να τους αποτρέψουν από το να ενημερώσουν το κοινό και να κάνουν ρεπορτάζ σε ζητήματα δημοσίου συμφέροντος».
Τον Νοέμβριο του 2021 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα, ζητώντας τη θέσπιση νέων κανόνων εντός της ΕΕ για τον περιορισμό των επαχθών νομικών αγωγών που αποσκοπούν, μέσα από υπερβολικούς και συχνά καταχρηστικούς ισχυρισμούς, στον εκφοβισμό, την επαγγελματική απαξίωση και τη φίμωση των επικριτικών φωνών δημοσιογράφων, οργανώσεων και μελών της κοινωνίας των πολιτών. Ανάμεσα στα μέτρα που πρότεινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι η θέσπιση κανόνων για την πρόωρη απόρριψη των SLAPP από τα δικαστήρια, ώστε οι καταχρηστικές αγωγές να σταματούν γρήγορα βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, με παράλληλη μάλιστα επιβολή προστίμων σε ενάγοντες ιδιώτες και εταιρείες που αποτυγχάνουν να αποδείξουν ότι η προσφυγή τους στη δικαιοσύνη δεν είναι καταχρηστική.
Σε ένα Κράτος Δικαίου, όπου προστατεύονται τα ατομικά δικαιώματα και συγκεκριμένα η ελευθερία του Τύπου, οι δημοσιογράφοι έχουν το δικαίωμα να ασκούν ελεύθερα και ανεξάρτητα, χωρίς λογοκρισία και επιρροές, το δημοσιογραφικό τους επάγγελμα.
Παρά την κατοχύρωση της ελευθερίας του Τύπου από το άρθρο 14 του Συντάγματος, μέλη της κοινωνίας των πολιτών, οργανώσεις και δημοσιογράφοι παραμένουν μέχρι σήμερα απροστάτευτοι από το φαινόμενο της βιομηχανίας αγωγών σε βάρος τους λόγω του αναχρονιστικού νομοθετικού πλαισίου της Ελλάδας.
Αυτό απαιτεί την άμεση υιοθέτηση μέτρων για την προστασία τους από καταχρηστικές νομικές επιθέσεις, αναγκαιότητα που αναγνωρίζουν τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Αριθμός Λογαριασμού: 1100 0232 0016 560
IBAN: GR56 0140 1100 1100 0232 0016 560
BIC: CRBAGRAA
Στον αγώνα μας για Λογοδοσία και Διαφάνεια, απέναντι σε οτιδήποτε υπονομεύει τις αρχές της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου.
Γιατί η Δημοκρατία δεν είναι αυτονόητη.
Είναι στο χέρι μας να μη στεκόμαστε απαθείς ή κυνικοί.
Δες πώς μπορείς να μας βοηθήσεις, εδώ!