ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Θοδωρής Χονδρόγιαννος 26 • 02 • 2025

Μήνυση δημάρχου κατά δημοσιογράφου εν μέσω ελλιπούς νομικής προστασίας από τις καταχρηστικές αγωγές SLAPPs

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Μήνυση δημάρχου κατά δημοσιογράφου εν μέσω ελλιπούς νομικής προστασίας από τις καταχρηστικές αγωγές SLAPPs
26 • 02 • 2025

Παρά την ενωσιακή υιοθέτηση της οδηγίας 2024/1069 για την αντιμετώπιση των Στρατηγικών Αγωγών κατά της Συμμετοχής του Κοινού (SLAPPs), η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη θεσμοθετήσει μέτρα για την προστασία μελών της κοινωνίας των πολιτών, οργανισμών, μέσων ενημέρωσης, δημοσιογράφων και ακτιβιστ(ρι)ών από προσχηματικές αγωγές και μηνύσεις που εξαπολύονται από ισχυρά πολιτικά πρόσωπα ή επιχειρηματίες και αποσκοπούν στη φίμωσή τους. 

Στις 6 Φεβρουαρίου 2025 η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) έκανε γνωστό ότι το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης έκρινε αθώο τον τέως πρόεδρό της Νικόλαο Καρρά για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης, μετά από μήνυση του δημάρχου Σερβίων Κοζάνης Χρήστου Ελευθερίου.

«Το ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ με μεγάλη ικανοποίηση χαιρετίζει την απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, με την οποία ο τ. Πρόεδρος της Ένωσης Νικόλαος Καρράς κηρύχθηκε αθώος για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης του Δημάρχου Σερβίων Κοζάνης Χρήστου Ελευθερίου. Η μήνυση είχε υποβληθεί από τον Δήμαρχο Σερβίων Κοζάνης κατά του τότε Προέδρου της ΕΣΗΕΜ-Θ τον Ιούνιο του 2021,  κατόπιν ανακοίνωσης της ΕΣΗΕΜ-Θ, που αποδοκίμαζε την τακτική του Δημάρχου και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σερβίων να απαξιώνουν με ακραίους και ιδιαίτερα προσβλητικούς χαρακτηρισμούς την επαγγελματική υπόσταση και την προσωπικότητα των δημοσιογράφων, επειδή θεωρούσαν ότι αδικούνταν από το ρεπορτάζ τους», ανέφερε η ΕΣΗΕΜ-Θ στην ανακοίνωσή της.

Η ίδια πρόσθεσε: «Η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση δεν δικαιώνει απλώς την ΕΣΗΕΜ-Θ για την αυτονόητη ενέργειά της να υπερασπιστεί την επαγγελματική υπόσταση και την προσωπικότητα των μελών της. Δικαιώνει επιπλέον τη σταθερή αρχή ότι οι επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων είναι απόπειρα να περιοριστεί η ελευθερία της Ενημέρωσης. Τέλος  στέλνει σε όλους το μήνυμα ότι τέτοιες ενέργειες δεν θα σταματήσουν την ΕΣΗΕΜ-Θ από το κύριο έργο της: την κατοχύρωση των συνθηκών για την ελεύθερη άσκηση της δημοσιογραφίας, τη θεσμική προστασία του δημοσιογραφικού επαγγέλματος και της ανεξαρτησίας του και την προστασία και διασφάλιση των επαγγελματικών συμφερόντων των μελών της».

Ο νόμος που διέπει το βασικό νομικό πλαίσιο των αγωγών κατά δημοσιογράφων και μέσων ενημέρωσης είναι ο ν. 1178/81 (ΦΕΚ Α΄187/16.7.1981 – Περί αστικής ευθύνης του τύπου και άλλων τινών διατάξεων). Η ΕΣΗΕΑ έχει ζητήσει την κατάργησή του, υποστηρίζοντας ότι ο συγκεκριμένος νόμος έχει δημιουργήσει τη νομική βάση για μια βιομηχανία αγωγών που μοναδικό σκοπό έχει να φιμώσει τον Τύπο και τους δημοσιογράφους. Μέσα από αυτές τις αγωγές, σύμφωνα με την Ένωση, οι δικαστικά επιτιθέμενοι επιχειρούν ουσιαστικά να εξοντώσουν μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφους, «να εμποδίσουν τη δημοσιογραφική έρευνα και να σταματήσουν τις αποκαλύψεις. Επιθυμούν η δημοσιογραφία στη χώρα μας να μην είναι αποκαλυπτική, αλλά ελεγχόμενη. Να μην ενοχλεί και να μην ασχολείται με θέματα που θίγουν συμφέροντα».

Σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 1 του ν. 1178/81, ο ιδιοκτήτης κάθε εντύπου υποχρεώνεται σε πλήρη αποζημίωση για παράνομη περιουσιακή ζημία και σε χρηματική ικανοποίηση της ηθικής βλάβης για δημοσίευμα που υπαίτια έθιξε την τιμή και την υπόληψη κάποιου ατόμου, έστω και αν η κατά το άρθρο 914 του Αστικού Κώδικα υπαιτιότητα ή η κατά το άρθρο 919 του Αστικού Κώδικα πρόθεση ή η κατά το άρθρο 920 του Αστικού Κώδικα γνώση ή υπαίτια άγνοια συντρέχει στο συντάκτη του δημοσιεύματος ή, αν αυτός είναι άγνωστος, στον εκδότη ή τον διευθυντή σύνταξης του μέσου που δημοσίευσε το επίμαχο άρθρο. Ακόμη, σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 5 του ίδιου νόμου, ο αδικηθείς θα πρέπει, προτού ασκήσει αγωγή, να καλέσει με έγγραφη, εξώδικη πρόσκλησή του τον ιδιοκτήτη του εντύπου ή, όταν αυτός είναι άγνωστος, τον εκδότη ή το διευθυντή σύνταξής του, να αποκαταστήσει την προσβολή με την καταχώριση σε αυτό κειμένου που του υποδεικνύει.

Οι παραπάνω διατάξεις επιτρέπουν σε πολιτικά πρόσωπα, ισχυρούς ιδιώτες και μεγάλες επιχειρήσεις να στραφούν δικαστικά κατά μέσων και ενημέρωσης και δημοσιογράφων, απαιτώντας ως αποζημίωση υπέρογκα χρηματικά ποσά τα οποία στην πραγματικότητα δεν στοχεύουν στην αποκατάσταση ζημίας ή ικανοποίηση ηθικής βλάβης, αλλά στον εκφοβισμό ρεπόρτερ και ΜΜΕ. Με τις αρχικές του διατάξεις να έχουν ψηφιστεί πριν από 40 χρόνια, ο συγκεκριμένος νόμος δεν περιέχει διατάξεις για την προστασία από τις SLAPP. 

Θα πρέπει ακόμη να επισημάνουμε ότι η Ελλάδα δεν έχει ώς σήμερα ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο την οδηγία 2024/1069, η οποία προβλέπει μέτρα για την αντιμετώπιση των καταχρηστικών αγωγών SLAPPs. 

Όπως αναλυτικά αναφέρει σε άρθρο της στο νομικό περιοδικό Νομική Βιβλιοθήκη Daily η κ. Χριστίνα Βρεττού (Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου, Δικηγόρος, Member of the Expert Group against SLAPP), η εν λόγω οδηγία 2024/1069 τέθηκε σε ισχύ στις 6 Μαΐου 2024 και τα κράτη μέλη έχουν προθεσμία δύο ετών για να την ενσωματώσουν στις εθνικές νομοθεσίας τους, το οποίο σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να την έχει υιοθετήσει έως τις 7 Μαΐου 2026. 

Πάντα σύμφωνα με την κ. Βρεττού, «στόχος της ευρωπαϊκής οδηγίας είναι η προαγωγή της συμβατότητας των κανόνων πολιτικής δικονομίας που εφαρμόζονται στα κράτη μέλη, ώστε να καταστεί δυσχερής η επικράτηση του ισχυρού ενάγοντος έναντι στον εναγόμενο εκπρόσωπο του τύπου. Έτσι, στην περίπτωση που γίνει δεκτή η ύπαρξη SLAPP στην εκδικαζόμενη υπόθεση, θα ενεργοποιούνται δικονομικοί κανόνες, που θα οδηγούν σε αντιστροφή του βάρους απόδειξης, σε πρόωρη απόρριψη τέτοιου είδους αγωγών, καθώς και ενδεχομένως, στην επιβάρυνση του ενάγοντος αποκλειστικώς με τη δικαστική δαπάνη, ή ακόμη και στην καταδίκη σε καταβολή αποζημίωσης και στην επιβολή κυρώσεων. Εναπόκειται στα κράτη μέλη να αποφασίσουν εάν θα εφαρμόσουν τους υφιστάμενους κανόνες πολιτικής δικονομίας ή εάν θα θεσπίσουν ειδικούς κανόνες προκειμένου να αξιολογήσουν τις αιτήσεις για παροχή δικονομικών εγγυήσεων». 

Η μη υιοθέτηση ενός αποτελεσματικού νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπιση των SLAPP ουσιαστικά αφήνει μέσα ενημέρωσης, δημοσιογράφους και οργανώσεις απροστάτευτους απέναντι σε καταχρηστικές νομικές επιθέσεις από ισχυρά πολιτικά πρόσωπα και μεγάλες πολυεθνικές, που διαθέτουν τα οικονομικά μέσα για να ασκούν αγωγές και να διάγουν μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες απέναντι σε οικονομικά ασθενέστερα ΜΜΕ και δημοσιογράφους, με σκοπό να τους κάνουν να σωπάσουν, φαινόμενο που εν τέλει πλήττει κατάφορα την προστατευόμενη από το άρθρο 14 του Συντάγματος ελευθερία του Τύπου.

Πού εντοπίζεται το ζήτημα με το Κράτος Δικαίου;

Σε ένα Κράτος Δικαίου, όπου προστατεύονται τα ατομικά δικαιώματα και συγκεκριμένα η ελευθερία του Τύπου, οι δημοσιογράφοι έχουν το δικαίωμα να ασκούν ελεύθερα και ανεξάρτητα, χωρίς λογοκρισία και επιρροές, το δημοσιογραφικό τους επάγγελμα. 

Παρά την κατοχύρωση της ελευθερίας του Τύπου από το άρθρο 14 του Συντάγματος, μέλη της κοινωνίας των πολιτών, οργανώσεις και δημοσιογράφοι παραμένουν μέχρι σήμερα χωρίς προστασία από το φαινόμενο της βιομηχανίας αγωγών σε βάρος τους, λόγω του αναχρονιστικού νομοθετικού πλαισίου της Ελλάδας και της μη υιοθέτησης κανόνων για την αντιμετώπιση των καταχρηστικών αγωγών SLAPPs.

Αυτό απαιτεί την άμεση υιοθέτηση μέτρων για την προστασία τους από καταχρηστικές νομικές επιθέσεις, αναγκαιότητα την οποία αναγνωρίζει και η -προς ώρας μη ενσωματωμένη στο ελληνικό δίκαιο- οδηγία 2024/1069.

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ