ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
Χριστιάννα Στυλιανίδου
Παραβίαση της οδηγίας για τις καθυστερήσεις πληρωμών – παράβαση: INFR(2023)2027
16 • 11 • 2023

Εντός του 2023 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε στην Ελλάδα αρχικά προειδοποιητική επιστολή και εν συνεχεία αιτιολογημένη γνώμη λόγω της πλημμελούς εφαρμογής των κανόνων που θεσπίζονται στην οδηγία 2011/7/ΕΕ για τις καθυστερήσεις πληρωμών.

Α. Κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλει να εφαρμόζει την ενωσιακή νομοθεσία και να προβαίνει στις κατάλληλες προς εκπλήρωση του σκοπού αυτού ενέργειες.

Β. Όπως αναφέρεται στη «Δέσμη παραβάσεων Απριλίου: κυριότερες αποφάσεις 19-4-2023» και στη «Δέσμη παραβάσεων Νοεμβρίου: κυριότερες αποφάσεις 16-11-2023» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε πως η προβλεπόμενη σε ελληνικό κανόνα άμεση πληρωμή μακροχρόνιων οφειλών των δημοσίων νοσοκομείων προς τους ιδιώτες προμηθευτές τους υπό την προϋπόθεση παραίτησης των εν λόγω προμηθευτών από τα δικαιώματά τους σε τόκους, αποζημιώσεις και ένδικα μέσα, αποτελεί πρακτική που έρχεται σε αντίθεση με τους ενωσιακούς κανόνες για τις καθυστερήσεις πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές, όπως έχουν ερμηνευθεί από το Δικαστήριο της Ένωσης.

Λόγω της ως άνω πλημμελούς εφαρμογής των κανόνων της οδηγίας 2011/7/ΕΕ (για την καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει τον Απρίλιο του 2023 προειδοποιητική επιστολή και τον Νοέμβριο του 2023 αιτιολογημένη γνώμη προς την Ελλάδα, καλώντας τη να διασφαλίσει την έγκαιρη πληρωμή για την παράδοση εμπορευμάτων ή υπηρεσιών. 

Πληροφορίες για τη συγκεκριμένη διαδικασία και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς την υπό κρίση παράβαση μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμπληρώνοντας στο πεδίο «αριθμός παράβασης»: INFR(2023)2027. 

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Η εφαρμογή του ενωσιακού δικαίου αποτελεί υποχρέωση των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αν εντοπισθούν πιθανές παραβιάσεις του Δικαίου της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δύναται να προχωρήσει σε μία σειρά ενεργειών κατά του συγκεκριμένου κράτους μέλους, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η ορθή και πλήρης εφαρμογή του ενωσιακού δικαίου, εκκινώντας διαδικασία επί παραβάσει σύμφωνα με τα άρθρα 258 και 260 της ΣΛΕΕ.

Εντός του 2023 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αρχικά προειδοποιητική επιστολή και εν συνεχεία αιτιολογημένη γνώμη προς την Ελλάδα, καθώς έκρινε ότι συνιστά πλημμελή εφαρμογή των κανόνων της οδηγίας 2011/7/ΕΕ, η πρόβλεψη περί άμεσης πληρωμής μακροχρόνιων οφειλών των δημόσιων νοσοκομείων προς τους ιδιώτες προμηθευτές τους, υπό την προϋπόθεση παραίτησης των τελευταίων από απορρέοντα εκ της ως άνω οδηγίας δικαιώματα. 

Χριστιάννα Στυλιανίδου
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ