ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Άννα Κανελλοπούλου 19 • 04 • 2023

Πλημμελής εφαρμογή της οδηγίας 2011/7/ΕΕ λόγω των καθυστερήσεων στις πληρωμές νομικής βοήθειας – παράβαση: INFR(2023)4000

Άννα Κανελλοπούλου
Πλημμελής εφαρμογή της οδηγίας 2011/7/ΕΕ λόγω των καθυστερήσεων στις πληρωμές νομικής βοήθειας – παράβαση: INFR(2023)4000
19 • 04 • 2023

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της διαδικασίας επί παραβάσει κατά το άρθρο 258 της ΣΛΕΕ απέστειλε προειδοποιητική επιστολή προς την Ελλάδα λόγω των καθυστερημένων πληρωμών σε δικηγόρους στο πλαίσιο του προγράμματος νομικής βοήθειας και της για αυτό το λόγο πλημμελούς εφαρμογής των κανόνων που θεσπίζονται στην οδηγία για την καθυστέρηση πληρωμών.

Α. Κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλει να εφαρμόζει το ενωσιακό δίκαιο και να προβαίνει στις κατάλληλες προς εκπλήρωση του σκοπού αυτού ενέργειες. Αρμόδιο όργανο για τον εντοπισμό πιθανών παραβιάσεων του Δικαίου της ΕΕ είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τον Απρίλιο του 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε μεταξύ άλλων, να αποστείλει προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για την πρακτική των ελληνικών αρχών να καθυστερούν την καταβολή πληρωμών σε δικηγόρους στο πλαίσιο εθνικού κρατικά χρηματοδοτούμενου προγράμματος νομικής συνδρομής που αποσκοπεί στην παροχή βοήθειας στο πλαίσιο δικαστικών διαδικασιών σε πολίτες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η πρακτική της ελληνικής αρχής που είναι αρμόδια για το εν λόγω πρόγραμμα δυσχεραίνει την πληρωμή των δικηγόρων για τις συγκεκριμένες νομικές υπηρεσίες εντός της προθεσμίας που ορίζεται στην οδηγία. Η Ελλάδα έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει στα επιχειρήματα της Επιτροπής. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα.

Περισσότερες πληροφορίες για τη συγκεκριμένη διαδικασία μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμπληρώνοντας στο πεδίο “αριθμός παράβασης”: INFR(2023)4000. 

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου;

Η εφαρμογή του ενωσιακού δικαίου αποτελεί υποχρέωση των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αν εντοπιστούν πιθανές παραβιάσεις του Δικαίου της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δύναται να προχωρήσει σε μία σειρά ενεργειών κατά του συγκεκριμένου κράτους μέλους, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η ορθή και πλήρης εφαρμογή του ενωσιακού δικαίου, εκκινώντας διαδικασία επί παραβάσει σύμφωνα με τα άρθρα 258 και 260 της ΣΛΕΕ.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η Επιτροπή προχώρησε σε αποστολή προειδοποιητικής επιστολής (και) προς την Ελλάδα, λόγω της πλημμελούς εφαρμογής των κανόνων που θεσπίζονται στην οδηγία για τις καθυστερήσεις πληρωμών και δη λόγω των καθυστερημένων πληρωμών σε δικηγόρους στο πλαίσιο του προγράμματος νομικής συνδρομής.

Άννα Κανελλοπούλου
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ