ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Λουλουδένια Κρίκη 20 • 03 • 2021

Διεξαγωγή βάπτισης παρά την ύπαρξη περιοριστικών μέτρων από τον Πρόεδρο της ΕΑΑΔΗΣΥ με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Λουλουδένια Κρίκη
Διεξαγωγή βάπτισης παρά την ύπαρξη περιοριστικών μέτρων από τον Πρόεδρο της ΕΑΑΔΗΣΥ με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων
20 • 03 • 2021

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων παραβρέθηκε στη βάπτιση του γιου του Προέδρου της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων εν μέσω αυξημένου υγειονομικού κινδύνου στην Αττική λόγω της πανδημίας καθώς και κατά φερόμενη παραβίαση σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης η οποία έθετε σε αναστολή θρησκευτικές τελετές.

Την Κυριακή 14 Μαρτίου 2021, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ανάρτησε στο λογαριασμό του στο twitter πως παραβρέθηκε σε βάπτιση στον Ιερό Ναό του Διονυσίου Αρεοπαγίτου ως νονός του γιου του Πρόεδρο της ΕΑΑΔΗΣΥ. Ωστόσο, η θρησκευτική τελετή έλαβε χώρα όταν η Αττική βρισκόταν σε επίπεδο «πολύ αυξημένου κινδύνου» και όσες θρησκευτικές λειτουργίες επιτρεπόταν να γίνουν ήταν δυνατό με την παρουσία κληρικού και βοηθητικού προσωπικού χωρίς άλλα φυσικά πρόσωπα όπως όριζε η ΚΥΑ Δ1α/ΓΠ. οικ.14453/5.3.2021 που είχε ισχύ μέχρι και τις 16 Μαρτίου.

Μάλιστα ο τότε Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων είχε σημειώσει στις 3 Μαρτίου κατά τη διάρκεια ανακοινώσεων για τα νέα μέτρα πως «αναστέλλεται η τέλεση γάμων, βαπτίσεων, αλλά και μνημοσύνων».

Ο Υπουργός Ανάπτυξης υποστήριξε σε επόμενη ανάρτηση του πως «η βάπτιση […] πραγματοποιήθηκε νομίμως κατόπιν αδείας που εξέδωσε στις 05/03/2021 η Πολιτική Προστασία όταν οι γονείς του παιδιού έκαναν την σχετική αίτηση. Αυτή είναι μία διαδικασία που ο καθένας μπορεί να ακολουθήσει αν έχει σοβαρούς λόγους» προσκομίζοντας τα σχετικά έγγραφα. Σε τρίτη ανάρτηση ισχυρίστηκε πως η σχετική άδεια που παραχωρήθηκε από την Πολιτική Προστασία ήταν μέσω διαδικασίας που είναι διαθέσιμη σε όλους τους πολίτες λέγοντας: «κοινός θνητός ήταν ο πατέρας που την έλαβε» αναφερόμενος στον Πρόεδρο της ΕΑΑΔΗΣΥ που παρόλο ότι τεχνικά είναι «κοινός θνητός» είναι επίσης κάτοχος ενός δημόσιου πόστου μείζονος σημασίας.

Σε συμπληρωματική του δήλωση ο Υπουργός υπογράμμισε ότι ο ίδιος δεν είχε καμία εμπλοκή με την έκδοση άδειας, κάτι το οποίο έκανε η οικογένεια του Προέδρου της ΕΑΑΔΗΣΥ, για οικογενειακούς λόγους, τους οποίους δεν βρίσκεται σε θέση να δημοσιοποιήσει.

Αντιφατικές στα λεγόμενα του Υπουργού ήταν η δήλωση του μητροπολίτη εκπροσώπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ο οποίος σχολίασε την έκδοση άδεια λέγοντας: «Από όσα γνωρίζω εγώ, αυτό πρώτη φορά το ακούω. Ούτε στην ΚΥΑ υπάρχει κάτι τέτοιο, ούτε έχουμε ενημερωθεί για κάτι τέτοιο, ότι δηλαδή μπορεί κανείς να πάρει άδεια και να τελέσει οτιδήποτε θέλει σε μια εκκλησία, έξω από αυτά που επιτρέπονται σύμφωνα με τις ΚΥΑ που βγαίνουν κάθε εβδομάδα» καθώς και οι δηλώσεις του δημοσιογράφου Νίκου Χατζηνικολάου (Real News) ο οποίος αποκάλυψε ότι συνομίλησε με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του μητροπολίτη αποκαλύπτοντας ότι «δεν υπάρχει ειδική άδεια. Είχε δίκιο ο εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής που είπε ότι δεν υπάρχει ειδική άδεια για βάπτιση». Παράλληλα ο κ. Χατζηνικολάου αποκάλυψε ότι η Πολιτική Προστασία είχε επιτρέψει ανεπίσημα την διεξαγωγή άλλων θρησκευτικών τελετών για ειδικές περιπτώσεις όπως βαριά ασθένεια και επικείμενη μετανάστευση παρά τους περιορισμούς. 

Το ρεπορτάζ αυτό δημιουργεί καινούργια ερωτήματα, όχι για την διεξαγωγή της  βάπτισης αυτή τη φορά, αλλά για την εγκυρότητα της βεβαίωσης που παρουσίασε ο Υπουργός Ανάπτυξης, η οποία όπως είχε σημειωθεί εξαρχής στα κοινωνικά δίκτυα και από ΜΜΕ δεν έφερε τον σχετικό αριθμό πρωτοκόλλου, με τον οποίο θα μπορούσε να βεβαιωθεί το πότε εκδόθηκε καθώς και να συσχετιστεί με το σχετικό αίτημα που έπρεπε να έχει κατατεθεί και το οποίο θα έπρεπε να αναφέρει τους εξαιρετικούς λόγους που επικαλέστηκαν οι αιτούντες. Συμπληρωματικά, η βεβαίωση άδειας – η οποία δεν όφειλε να αναφέρει ποιοι είναι οι εξαιρετικοί λόγοι της διεξαγωγής της θρησκευτικής τελετής – σε αυτή την περίπτωση δεν έκανε καμία αναφορά σε εξαιρετικούς λόγους αλλά ως αιτιολογία είχε το γεγονός ότι η βάφτιση είχε προγραμματιστεί πριν από την ανακοίνωση των μέτρων κάτι το οποίο δεν αποτελεί λόγο εξαίρεσης καθώς ήταν μια πραγματικότητα για πληθώρα θρησκευτικών τελετών.

Που βρίσκεται το πρόβλημα με το κράτος δικαίου;

Σε ένα κράτος δικαίου όλοι, όχι μόνο θεωρούνται αλλά και είναι ίσοι ενώπιον του νόμου. Είναι τουλάχιστον ανήθικο (αν όχι παράνομο) να υπάρχουν διακρίσεις ως προς τον τρόπο που αντιμετωπίζονται κάποια συγκεκριμένα άτομα ή/ και ομάδες λόγω του ότι κατέχουν δημόσιο αξίωμα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση δημιουργούνται ωστόσο προβληματισμοί σχετικά με το αν οι αποφάσεις της Πολιτικής Προστασίας και οι προβλέψεις Κοινής Υπουργικής Απόφασης εφαρμόστηκαν για όλους με τον ίδιο τρόπο. 

Βάση σε αυτούς τους προβληματισμούς δημιουργεί το γεγονός ότι ενόσω υπήρχε ανακοίνωση για περιοριστικά μέτρα και απαγόρευση διεξαγωγής θρησκευτικών τελετών έλαβε χώρα βάπτιση, όπου πατέρας του παιδιού ήταν πρόεδρος Ανεξάρτητης Αρχής και νονός Υπουργός της Κυβέρνησης. 

Θα έπρεπε λοιπόν να είχαν διευκρινιστεί εάν α) υπήρχε όντως δυνατότητα διεξαγωγής βαπτίσεων και αν β) η ειδική άδεια που παραχωρήθηκε ήταν έγκυρη και καθόλα νόμιμη και εάν θα μπορούσε όντως να ληφθεί από τον καθένα ανεξαρτήτως της ιδιότητας που έφερε.

Λουλουδένια Κρίκη
Περισσοτερα
Αν έχεις εντοπίσει παραβίαση του Κράτους Δικαίου, κάνε κι εσύ αναφορά!
ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΦΟΡΜΑΣ ΣΤΟ GOVWATCH
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ GLOBALEAKS
Υποστήριξε το έργο του govwatch
ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ